Bekeruitschakeling Anderlecht positief voor Belgisch voetbal?

MAANDAG, 4 MAART 2013, 16:14 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

De uitschakeling in de beker heeft Anderlecht duidelijk schade berokkend. Toch heeft de eliminatie ook een positieve kant: het zou de verdeling van de Europese tickets wel eens een stuk eerlijker kunnen maken.


Racing Genk toonde zich zaterdagavond de sterkste in een beklijvende strafschoppenserie en maakte zo een einde aan de Paars-witte droom van de dubbel. De penaltyvloek van Anderlecht won nog wat aan kracht, maar voor het Belgisch voetbal zou de uitschakeling van de regerende landskampioen wel eens een zegen kunnen zijn.

België mag jaarlijks vijf teams belonen met Europees voetbal: vier via de competitie en één via de beker. Wanneer de bekerwinnaar echter bij de eerste twee eindigt in de competitie, schuift het vijfde ticket door naar de verliezende bekerfinalist. Concreet zou dat betekenen dat de winnaar van play-off 2 het dan tegen de nummer vier uit play-off 1 zou moeten opnemen in plaats van tegen de nummer vijf.

De kans dat Anderlecht bij de eerste twee eindigt lijkt, ondanks de huidige vormdip, een stuk groter dan dat Genk dat doet. De Uitschakeling van Anderlecht lijkt dus een goede zaak voor de deelnemers aan Play-off 1.

Cercle Brugge en Kortrijk bereikten de halve finale door elk amper één eersteklasser uit te schakelen. De beker is de kortste weg naar Europa en daar is op zich niets mis mee. Beweren dat Cercle of Kortrijk het Europees ticket zou verdienen, als ze de finale verliezen, lijkt echter nogal kort door de bocht.

Dankzij de beker kunnen ook kleinere clubs proeven van Europees voetbal, maar de kans is reëel dat twee ‘kleinere’ clubs net het slachtoffer zullen worden van deze regeling.

Zulte Waregem en Lokeren acteren al een heel jaar op een hoog niveau, maar zouden op het einde van de rit wel eens naast het podium en de Europese plaatsen kunnen vallen.

Voor spelers als Hazard of Patosi zou Europees voetbal een reden kunnen zijn om in België te blijven. Voor een club als Cercle Brugge, dat flirt met degradatie naar tweede klasse, lijkt een Europees ticket niet meer dan een pleister op een houten been.




anderlecht-online forum