De Anderlechtfan als melkkoe

WOENSDAG, 17 APRIL 2013, 15:54 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

Het proefproject waarbij de Westland parking betalend werd, is recent verlengd. Uit onze eigen bevraging blijkt dat het parkeerbeleid van de gemeente Anderlecht en van het shoppingcenter een serieuze impact op de club kan hebben.


De gemeente Anderlecht stelde een speciaal, peperduur, parkeertarief in op wedstrijddagen dat oploopt tot vijf euro per uur. Ook de Westland parking volgde en werd betalend met een forfaitair bedrag van vijf euro per speeldag.

De officiële uitleg van het gemeentebestuur klinkt als volgt: "We willen de toestroom van wagens op wedstrijddagen verminderen om zo de overlast te beperken." Alles ten voordele van het openbaar vervoer dus. Jaren geleden werd er reeds een speciale regeling bij de MIVB beloofd voor abonnees, maar tot op de dag van vandaag blijft een gunsttarief uit. Zuiver geldgewin op kap van de paars-witte fan, vinden wij, die op jaarbasis al snel 100 euro armer wordt.

Nog meer wrevel wordt veroorzaakt door de vaak onvriendelijke behandeling van de fans door het security-personeel, waarvan het merendeel zelfs de Nederlandse taal niet machtig is. Na afloop van elke partij ligt de parking bezaaid met de papieren kleerhangers, die als bewijs voor de betaling dienden.

Bovendien verplaatst het probleem zich. De Westlandparking is nu al duidelijk minder goed gevuld dan vroeger. Vele mensen hebben besloten wat vroeger naar de wedstrijd af te zakken om zo hun wagen buiten de speciale parkeerzones achter te kunnen laten (waaronder in woongebieden).

Uit een rondvraag bij onze bezoekers wordt de frustratie nog duidelijker: maar liefst 67% van de fans vindt het dure parkeerbeleid een reden om geen wedstrijden meer bij te wonen volgend seizoen.

Naast het nog steeds aanslepende dossier rond de stadionuitbreiding, zien we hier andermaal een duidelijk signaal van het scheefgegroeide sportbeleid in België. Waar andere Europese grootsteden fier zijn op hun voetbalclub, maakt men er in Brussel een sport van om zoveel mogelijk geld op te strijken van de fans en de club zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. We kunnen alleen maar hopen dat de ogen van de Brusselse en Belgische beleidsmakers open gaan, alvorens onze clubs helemaal tot voetbaldwergen gedegradeerd worden.

Laat gerust uw mening achter op onze Facebookpagina.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.