Anderlecht verovert 32e landstitel

ZONDAG, 19 MEI 2013, 16:26 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

Na enkele zenuwslopende weken en maanden is het dan toch gelukt: voor de 32e keer in de geschiedenis kroont Anderlecht zich tot kampioen van België. Al was de spanning te snijden tot in de slotminuten.


Kritische stemmen zullen het betwijfelen, maar Anderlecht is de verdiende kampioen. Na vier jaar Ariël Jacobs zorgde de Nederlander John van den Brom voor een frisse wind in het Astridpark. Hij begon aarzelend aan het seizoen met een gelijkspel in Kortrijk, maar kwalificatie voor de Champions League leverde hem meteen heel wat krediet en een nieuwe verdediger (Bram Nuytinck) op.

In het kampioenenbal verbaasde Anderlecht met prima prestaties tegen Milan, Zenit Sint-Petersburg en Malaga. Toch slaagde paars-wit er niet in te overwinteren, maar Europa werd met een positief gevoel verlaten. Het voetbal was goed en met Dennis Praet en Massimo Bruno stonden twee jonge talenten op.

In de vaderlandse competitie raakte Anderlecht eind oktober vol op toerental. Na een draak van een match in Charleroi, werd tot de winterstop tien keer op rij gewonnen. De 5-0 tegen Gent en 6-1 tegen Club Brugge waren de absolute uitschieters. Anderlecht en Van den Brom werden langs alle kanten bejubeld.

Na de winterstop ging het moeizamer. Biglia kwam later dan afgesproken terug uit Argentinië (migraine, zo wordt beweert) en Mbokani vond na de Afrika Cup zijn goede vorm niet meer. Een sterk Zulte Waregem knabbelde gestaag aan de achterstand. Eind februari won Essevee, met Anderlecht-jongeren Verboom en Godeau, in het Astridpark. Anderlecht sloot de reguliere competitie af met vier punten voorsprong op Zulte Waregem.

Tot maart spartelde Anderlecht zich ook vlot door de bekercompetitie. Hier en daar werd al gedroomd van de dubbel, maar een domme rode kaart van Mbokani en heel wat gemiste strafschoppen deden Anderlecht in de halve finale kopje onder gaan in Genk. Toen op de eerste speeldag van de play-offs thuis verloren werd van Genk na een nieuwe gemiste elfmeter, was het strafschoppencomplex een feit.

Na de nederlaag tegen Genk volgden gelijke spelen tegen Standard en Club Brugge. Thuis tegen Lokeren werd wel gewonnen, maar na een nederlaag in Waregem verloor paars-wit voor het eerst sinds de veertiende speeldag de leidersplaats. Het verlies was zwaar om dragen en Van den Brom uitte striemende kritiek op de wedstrijdleiding.

Onder hoogspanning werd toegeleefd naar het duel met Club Brugge, maar ook dat ging verloren. Mbokani liet in de slotminuut de gelijkmaker liggen vanop de strafschopstip en het trauma was compleet. Gelukkig bleven de concurrenten elkaar ook punten afsnoepen en Suarez groeide intussen naar zijn beste vorm toe.

Na een open training en een overwinning tegen Standard werd Anderlecht weer leider en die positie stond het niet meer af. Ook in de laatste wedstrijd – de belangrijkste van het seizoen - tegen Zulte liet het zich niet doen, al was het toch geen cadeau want Zulte Waregem speelde goed mee en nam vaak het initiatief.

Over het hele seizoen beschouwd mogen we zeggen dat Anderlecht de verdiende kampioen is. Geen enkele club speelde een heel seizoen op niveau en tien overwinningen op rij zijn niet minder indrukwekkend omdat ze in de eerste seizoenshelft vallen. Bovendien kweet Anderlecht zich in de laatste wedstrijden van de play-offs, wanneer het echt money time is, plichtsvol van zijn taak. Dit in tegenstelling tot Zulte Waregem, Genk en Standard. Zij begonnen sterk een de play-offs, maar hun motor sputterde op het einde.

Bestuur en coach slaagden erin de immense druk van de spelersgroep weg te houden. De supporters werden via twee open trainingen bij het team betrokken en de aanstelling van John Troost om de spelers mentaal te coachen bleek ook een goede zet.

Samen met de landstitel is ook de kwalificatie voor de poules van de Champions League een feit. Dit geeft Herman Van Holsbeeck de mogelijkheid om in relatieve rust en met een goed gevulde portemonnee de zomer door te komen. Toch wacht de manager veel werk: heel wat spelers moeten of willen vertrekken. Van Holsbeeck en Van den Brom hebben nu de taak een kwalitatieve selectie samen te stellen met échte versterkingen en, hopelijk veel, jong talent uit eigen kweek. In Viareggio bleek alvast dat dit voorradig is.




anderlecht-online forum