"Parkeerprobleem niet de reden van beslissing"

WOENSDAG, 12 JUNI 2013, 20:55 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

Er is al jaren veel te doen rond de parkeerproblemen bij thuiswedstrijden. Nu ook nog eens gebleken is dat Anderlecht onder andere hierdoor alleen nog maar op zondagnamiddag zal spelen, is het terecht dat de supporters morren.


Op Facebook was er al een oproep van een supporter naar RSC Anderlecht toe om toch ook op andere dagen te spelen en niet enkel op zondagnamiddagen, dit omdat hij dan zelf niet meer kan voetballen met zijn ploeg. En hij is niet alleen, veel supporters zijn niet gelukkig met het feit dat er enkel nog thuiswedstrijden zijn op zondagnamiddagen.

Andere supporters pleiten er al voor dat de club zo snel mogelijk uit de gemeente weg trekt naar een ander stadion. "Schandalig van de burgemeester", klinkt het. Ook Michel Verschueren toonde zich niet gelukkig toen de kalender bekend gemaakt werd. Anderlecht volgde als snel met een communiqué waarin ze ontkenden dat zij vragende partij waren om enkel op zondagnamiddag te spelen en dat voor hen alle dagen konden.

Het Radio 1 programma Vandaag had woensdagavond een gesprek met Anderlecht burgemeester Eric Tomas. Voor de burgemeester heeft de parkeerproblematiek niets met deze beslissing te maken.

"We hebben tijdens de laatste wedstrijden van de competitie, die op een zondagnamiddag werden gespeeld, gemerkt dat die minder problemen met zich meegaven. Zoals dit al gebeurt met Club Brugge hebben wij bijgevolg beslist de matchen op zondagnamiddag of in de vroege avond te plaatsen", aldus de heer Tomas. "Er is meer een gemoedelijke sfeer op zondagnamiddag, er zijn ook veel minder problemen qua diefstal uit de auto’s van supporters, en dus denken wij dat dit een goede oplossing is. Na het seizoen volgt er een evaluatie."

"Er zijn gesprekken geweest met Anderlecht maar uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente. Ik begrijp niet dat wat kan in Brugge, waar Club iedere zondagnamiddag speelt, niet in Anderlecht kan? Voor sommige supporters is dit misschien minder, maar voor andere is dit een betere oplossing, vooral voor zij die van andere provincies komen."

"Het parkeerprobleem is niet de reden van deze beslissing want nu is er net een oplossing voor de supporters. Op vrijdag en zaterdag waren de parkings van de grote winkels (oa Westland) niet beschikbaar en op zondag is dat een mogelijkheid. Maar er zijn ook andere mogelijkheden", aldus de burgemeester verwijzend naar het overleg tussen de club, de MIVB en De Lijn. Hij hoopt dat supporters meer gebruik zullen maken van het openbaar vervoer.

"Wat de club van dit plan vindt weet ik niet. Maar uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid. De club heeft mij niets gezegd over deze beslissing. Maar wij hebben deze beslissing ruim op tijd aan hen meegedeeld. Ook over een eventuele uitbreiding van het stadion zijn er al enkele maanden geleden gesprekken geweest en hebben wij ‘ja’ gezegd, maar met een aantal opmerkingen en voorwaarden."

Op het feit dat er rond het stadion meer parkeermeters zijn bijgekomen reageerde de burgemeester zeer laconiek: "Die staan in andere steden toch ook?!"

Maar hoe is de verhouding op dit ogenblik met de club door dit alles? "Die is zeer goed. Zo heeft Sporting gevraagd of Zulte Waregem de Europese wedstrijden in het stadion mag afwerken en ik heb na enkele uren overleg met Anderlecht ‘ok’ gezegd. En Roger Vanden Stock heeft nog de gemeente Anderlecht bedankt op de persconferentie."

"Of ik bevreesd ben dat Anderlecht door dit alles naar een ander stadion verhuisd? Neen, want de voorzitter heeft op de huldiging van de spelers en staf bij het behalen van de titel duidelijk gezegd ‘wij blijven in Anderlecht’."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.