Deschacht overleeft elf linksachters

MAANDAG, 24 JUNI 2013, 09:01 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Linksachters komen, linksachters gaan, maar Olivier Deschacht overleeft ze allemaal. Met Behrang Safari nam vrijdag terug een linksback afscheid. Ook hij kon Deschacht niet uit de ploeg spelen. Een overzicht.


Toen Didier Dheedene in 2001 na een sterk jaar in de Champions League Anderlecht verliet voor een Duits avontuur, zocht paars-wit een nieuwe linksback. Aimé Antheunis probeerde diverse opties uit, maar Davy Oyen was te vaak geblesseerd, Mark Hendrikx speelde te offensief en Aleksander Ilic was meer centrale verdediger dan linksback. En dus mocht de 20-jarige Deschacht op 18 december 2001 debuteren op het veld van Beveren.

Deschacht veroverde zijn basisplaats, maar onomstreden was hij nooit. De blonde Gentenaar kende beter dan wie ook zijn kwaliteiten en gebreken. Deschacht stond (en staat nog steeds) voor degelijkheid en een ijzeren wil. Het voorbije decenium haalde Anderlecht menig concurrent voor hem. Soms moest hij even buigen, maar breken deed hij nooit. In totaal zal Deschacht ging Deschacht de strijd aan met negen concurrenten. Een overzicht.

Davy Oyen: 1999-2003
Kwam over van PSV Eindhoven, maar door blessures kon hij zich bij Anderlecht nooit doorzetten. Kwam in vier jaar maar tot acht basisplaatsen.

Marc Hendrikx: 2001-2005
Gehaald als linkermiddenvelder als opvolger van Bart Goor, maar depanneerde ook enkele keren als linksachter. Zijn kwaliteiten lagen echter meer in het offensieve.

Aleksandar Ilic: 2000-2004
Verdediger die overkwam van Club Brugge, maar liever centraal speelde.

Michal Zewlakow: 2002-2006
Door Hugo Broos meegebracht van Moeskroen en Pools international. Leek een serieuze concurrent te worden voor Deschacht, maar speelde voornamelijk als rechtsback.

Fabrice Ehret: 2004-2006
Fransman die overkwam van Straatsburg, maar zich nooit kon doorzetten. Vertrok na twee jaar naar Zwitserland.

Jelle Van Damme: 2006-2010
Gehaald als opvolger van Ehret en hij zou een grotere bedreiging vormen voor Deschacht. De Rode Duivel won aanvankelijk de concurrentiestrijd, maar al snel bleek Van Damme ook waardevol op het middenveld. Deschacht kwam zo terug in de ploeg.

Felipe: 2006-2007
Jonge Braziliaanse centrale verdediger die naar verwachting ook op links uit de voeten kon. Kon in Brussel geen potten breken, maar via Nacional Madeira belandde hij in januari 2012 bij Wolfsburg.

Triguinho: juni-december 2007
Braziliaan die gehaald werd met grote verwachtingen (hij had nog bij Barcelona onder contract gestaan), maar faalde compleet. Verteerd door heimwee keerde hij na een half jaar terug naar zijn vaderland.

Jan Lecjaks: 2010-2011
Tsjechisch belofteninternational die een dramatische start bij Anderlecht kende door een own-goal te scoren in de CL-voorrondematch tegen Partizal Belgrado. Door een zware blessure van Deschacht speelde hij veel duels, maar defensief bleek hij niet altijd even secuur. De optie in zijn huurcontract werd niet gelicht.

Diogo: juni-december 2011
Ook de derde poging om een Braziliaanse linksachter te halen, mislukte. Diogo had met de Braziliaanse U20 de finale van het WK gespeeld, maar zijn speelstijl bleek niet aangepast aan Europa.

Behrang Safari: 2011-2013
Zweeds international die zowel onde Ariël Jacobs als onder John van den Brom in balans lag met Deschacht. Beiden wisselden elkaar af als basisspeler. Na twee jaar keert hij nu terug naar zijn ex-club Basel om zijn kansen op het WK volgend jaar te vergroten.



anderlecht-online forum