Een blik op het nieuws van 22 juli

MAANDAG, 22 JULI 2013, 13:57 - Goofy
Anderlecht-Online No Image Found

Een kalme nieuwsdag vandaag, tijd om eens terug te blikken wat er de voorbije jaren zoals gebeurd is op en rond de 22e juli: transfergeruchten, een uitgeregende Supercup, voorstelling van het nieuwe thuisshirt, ... .


***2002***
Opmerkelijk nieuws op 25 juli 2002, Anderlecht wil zijn naam veranderen in RSCA Brussel. Manager Michel Verschueren gaf tijdens een persconferentie enkele weken later uitleg over de "naamsverandering" van de club. "RSC Anderlecht zal altijd RSC Anderlecht blijven, maar RSC Anderlecht Brussels zal vooral een duidelijk teken zijn voor de rest van de wereld. Buiten België associeert men Anderlecht niet direct met de Europese hoofdstad, Brussel", klonk het toen.

Op 22 juli zelf bracht paars-wit nog een hoger bod uit op Michal Zewlakow. Broos trok in 2002 naar RSC Anderlecht en nam Zewlakow mee naar de club, waar hij tijdens het seizoen 2003-2004 zijn debuut maakte in de Champions League. In 2006 maakte hij de overstap naar Olympiakos.

***2003***
22 Juli 2003: "Walter Baseggio begint aan zijn laatste seizoen", was er toen te lezen. De middenvelder droomt al jaren van een overstap naar Italië, maar die komt er pas in 2006. Toen werd hij uitgeleend aan Treviso. In 2008 verhuisde hij naar Excelsior Moeskroen.

***2004***
Donderdag 22 juli 2004, Anderlecht heeft een nieuwe jeugdtrainer en materiaalman: Charly Musonda. Hij zette op 27-jarige leeftijd noodgedwongen zijn carrière stop wegens een knieblessure. De Zambiaan toonde zich dolgelukkig want "werken met de jeugd is het mooiste dat er is."

***2005***
Op 22 juli 2005 was er groot transfernieuws want toen bereikten Anderlecht en La Louvière een akkoord omtrent Silvio Proto. Hij werd de volgende dag officieel aan de pers voorgesteld. Met de komst van de nationale doelman Silvio Proto is het lot van Tristan Peersman bij RSC Anderlecht bezegeld. Peersman speelde sinds 2000 bij Anderlecht en vertrok in 2006 richting Nederland.

***2006***
22 juli 2006: Anderlecht, met Franky Vercauteren als trainer, speelt de Supercup tegen Zulte Waregem. Een tweede helft kwam er niet want het veld was onbespeelbaar geworden door de hevige regenval. Uiteindelijk werd de partij op 20 december herspeeld en won Anderlecht met 3-1 dankzij doelpunten van Ahmed Hassan, Roland Juhasz en Sébastien Siani.

Enkele dagen voor de 22 juli kopte het Duitse Bild nog dit: "Kompany nieuwe superster". Het was op 9 juni 2006 dat Vincent Kompany naar het Duitse Hamburger SV trok om in 2008 de overstap te maken naar Manchester City.

***2007***
Oud Heverlee Leuven, het was en is het zwarte beest voor Anderlecht. Op 22 juli 2007 verloor paars-wit een oefenwedstrijd met 2-0 van de toen tweedeklasser. Anderlecht speelde toen met vooral jonge beloften. Schollen, Von Schlebrügge (62' Sangolo), Sare, Van Damme (46' Hamdam), Legear, Odjidja Ofoe, Da Silva, Lamah (46' Gillis), Baseggio (62' Kums), Théréau (62' Mukendi), Crommen (46' Kolar). Hoeveel van die namen doen nu nog een belletje rinkelen ... .

***2008***
Wel, ook in juli 2008, de 21e in feite, was er een oefenwedstrijd tegen OHL, maar deze keer won Anderlecht met overduidelijke 0-3 cijfers. Het was het debuut van Matias Suarez die toen voor de eerste keer in een Anderlecht-shirt te zien was. Hij kwam over van Club Atlético Belgrano voor ongeveer 1,2 miljoen euro. "Hij heeft overduidelijk het talent", klonk het toen bij Jacobs. Ook speelde Nicolas Frutos mee tegen Leuven nadat hij weer enkele weken in de lappenmand had gelegen.

***2009***
Zelfs in juli 2009 was Lucas Biglia bezig met een eventuele transfer. De Argentijn droomde toen van de premier League in de hoop zich zo in de kijker te kunnen spelen van Diego Maradona, bondscoach van Argentinië. Ook kwam op 22 juli in het nieuws dat Dmitri Boelykin uitgeleend zal worden aan de Duitse club Fortuna Düsseldorf, en dit voor een volledig seizoen. Het jaar nadien werd hij uitgeleend aan ADO Den Haag, nog een jaar later maakte hij de overstap naar Ajax.

***2010***
De Duitse pers schreef toen dat Juventus maar liefst 12 miljoen zou overhebben voor Romelu Lukaku. Pas een jaar later, in 2011, vertrok hij richting Chelsea. Ook werd op 22 juli het nieuwe thuisshirt voorgesteld. Opvallen was dat vooral wit de hoofdkleur was en niet paars zoals het huidige homeshirt. Ook: geen groen BNP Paribas Fortis logo maar mooi in het paars verwerkt. "Opvallend is het clublogo met drie sterren en het groene logo van BNP Paribas Fortis dat een paarse kleur gekregen heeft."

***2011***
Wat toen vooral de koppen beheerste was het transfernieuws van Romelu Lukaku. Zo werd er die dag geschreven dat Chelsea zijn bod op Romelu Lukaku nog verhoogd heeft en dit tot 21,5 miljoen euro. Daarbovenop willen ze aanvaller Daniel Sturridge op huurbasis naar Brussel sturen. Op 6 augustus 2011 werd het dan officieel: Lukaku verhuist naar Chelsea voor ongeveer 12 miljoen euro, dat op termijn door incentives kan oplopen tot 20 miljoen euro!

Ook rond Matias Suarez gonsde het toen van de transfergeruchten, hij kon naar Rennes maar het bod werd te laag bevonden. Ook waren de onderhandelingen met Milan Jovanovic volop bezig. Op 2 augustus geraakte dan uiteindelijk bekend dat hij de overstapt maakte van Liverpool naar Anderlecht. Paars-wit betaalde een transfersom van 800.000 euro voor de Servische aanvaller.

***2012***
22 juli 2012, de Supercup tegen Lokeren. Het was de eerste wedstrijd met inzet bij Anderlecht voor John van den Brom. Na een 3-2 overwinning slaagde de Nederlander er in om voor de elfde keer een Supercup bij te zetten in de trofeekast van Anderlecht. Ook waren er twee transfergeruchten. Olivier Deschacht zou naar Genk vertrekken en ook over Matias Suarez werd er rond die tijd weer veel geschreven maar de bedragen lagen te laag.



anderlecht-online forum