Jeugd klaar voor verovering Anderlecht

ZATERDAG, 27 JULI 2013, 14:38 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

Op de persconferentie was er in feite maar één sleutelwoord en morgen tegen Lokeren zal ook dat woord vaak opduiken: de jeugd. Er kan in feite niet genoeg over geschreven worden dus zetten we de talenten voor u even op een rijtje.


Al jaren roepen de supporters om de eigen jeugd de kans te geven en dit seizoen is het eindelijk zover. Met Dennis Praet en Massimo Bruno werden vorig seizoen al twee jongeren geïntroduceerd. En tegen Lokeren zal Chancel Mbemba al eens kunnen tonen dat hij een waardige vervanger is voor Cheikhou Kouyaté die twee speeldagen schorsing moet uitzitten.

Over Chancel Mbemba is lange tijd discussie geweest omtrent zijn leeftijd. Maar het is zeker, hij wordt 19 jaar op 8 augustus. Eind augustus 2012 tekende hij zijn profcontract bij Anderlecht. Toen al werd er gesproken dat het een jongen is voor de toekomst. "Chancel is een jonge verdediger en heeft veel potentieel", aldus Herman Van Holsbeeck toen.

Een andere mogelijkheid had Leander Dendoncker (18) geweest, hij wordt ook wel eens de nieuwe Glen De Boeck genoemd. Leander mocht bij de Supercup invallen en maakte bij vriend en vijand indruk tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hij wil vooral in de voetsporen van Lucas Biglia treden. Zijn troeven: "Duelkracht, passing en inzicht." Dendoncker is een West-Vlaming die door Anderlecht werd opgemerkt bij Passendale en tekende in 2012 zijn 3-jarig profcontract bij paars-wit.

Michaël Heylen (19) is ook een aanstormend talent, al hing het aan een zijden draadje. Dat Heylen het tot de A-ploeg van Anderlecht schopt, mag gerust een klein wonder worden genoemd worden. Toen hij zestien was, kreeg hij de ziekte van Crohn, een darmaandoening die veel vergt van het lichaam en bij jongeren zelfs een groeiachterstand kan veroorzaken. Maar Heylen kwam er weer helemaal bovenop, dankzij zijn vastberadenheid en de steun die hij kreeg vanuit de club.

Youri Tielemans is met zijn 16 jaar de jongste van de goudhaantjes. Hij vindt zichzelf een middenvelder wiens speelstijl te vergelijken is met die van Axel Witsel. Romelu Lukaku is zijn grote voorbeeld. Tielemans speelt al sinds zijn vijfde voor paars-wit. Manchester United en andere grote clubs probeerden hem al aan te trekken, maar gelukkig zonder succes.

Oswal Alvarez, 18, tekende in april 2012 zijn profcontract bij Anderlecht. Alvarez geldt in zijn vaderland als een wonderkind. Verschillende Europese topclubs (o.a. Chelsea en Sporting Lissabon) probeerden toen hem tot op het laatste moment te overtuigen, maar Alvarez koos toch voor Anderlecht. De Zuid-Amerikaan wordt ook wel de 'Colombiaanse Aguëro' genoemd.

Natuurlijk rijzen er nu vraagtekens bij dit jeugdig Anderlecht. Kan een dergelijk jong paars-wit het wel opboksten in de competitie, laat staat in de Champions League? Dat zal alleen de tijd kunnen uitwijzen.

En hoe zal Anderlecht in staat zijn deze jongeren te kunnen houden? Allen hebben ze een contract dat nog wel enkele jaren loopt maar je mag er zeker van zijn dat buitenlandse topploegen staan te trappelen om verschillende van deze spelers te overtuigen om een overstap te maken. Dat worden weer enkele grijze haren extra voor Herman Van Holsbeeck.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.