Analyse: de les van speeldag 1

DINSDAG, 30 JULI 2013, 18:56 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht verloor zondag met 2-3 tegen Lokeren. Het was meteen het signaal voor het Belgische journaille om de paars-witte kern met de grond gelijk te maken. Maar was die afbraakoperatie niet heel erg voorbarig?


De kampioen onderging in het tussenseizoen een fameuze make-over. Een heleboel spelers verlieten het Astridpark en hun gedroomde vervangers haakten één voor één af. Daarop maakte Anderlecht een prioriteit van Milivojevic en Mitrovic. Die eerste debuteert mogelijk tegen Cercle Brugge, de transfer van Mitrovic zal wellicht nog een tijdje blijven aanslepen.

Nederlaag tegen Lokeren

Na de overwinning in de supercup tegen Racing Genk dichtte de media Anderlecht nog het sterkste elftal uit België toe. Exact één week en een gelijkopgaande wedstrijd tegen een subtopper later, noemde men de landskampioen plots een papventje aan de moederboezem. Anderlecht miste voornamelijk ervaring, leiderschap en organisatie.

Even voor de duidelijkheid: Anderlecht speelde zeker geen goede wedstrijd tegen de Lokeren, maar had de wedstrijd net zo goed kunnen winnen. Dat de Brusselaars tweemaal de paal raakten, is een kwestie van pech en heeft weinig te maken met een gebrek aan ervaring of leiderschap.

Hoewel Anderlecht na een kwartier op achterstand kwam, was het tot de blessure van Kljestan de betere ploeg. Het wegvallen van het Amerikaanse werkpaard zorgde voor problemen, ook al werd hij vervangen door een Belgisch raspaard. De drie mensen op het middenveld (De Zeeuw, Tielemans en Praet) waren te offensief ingesteld en niet op elkaar ingespeeld. In combinatie met een hoop individuele wanprestaties in de andere linies (Nuytinck, Deschacht, Suarez, Cyriac en Armenteros) is het niet onlogisch dat Anderlecht de boot inging tegen een sterk Lokeren.

Talent in overvloed

Het Anderlecht-publiek ontdekte met Mbemba en Tielemans echter twee nieuwe talenten. Het moet een eeuwigheid geleden zijn dat in één wedstrijd twee debutanten uit de eigen jeugd zulke hoge ogen gooiden. De derde debutant, Acheampong, kreeg te weinig minuten om op te kunnen vallen. Met ook nog Dendoncker, Heylen, Roef, Bourard, Jaadi, Alvarez, Vico, Najar, Kaminski en Lukaku staat de A-kern bol van het talent.

conclusie

Als Milivojevic de (hoge) verwachtingen weet in te lossen en er een sterke targetspits (wellicht Mitrovic) komt, beschikt Van den Brom over een zeer degelijke kern. Indien Lukaku als linksbuiten wordt gebruikt, lijkt een extra linksachter geen overbodige luxe. Voor het overige is de kans groot dat Anderlecht zal wachten op echte opportuniteiten. Indien de kern toch te zwak blijkt, kan er tijdens de winterstop nog worden ingegrepen. Verjonging of niet, van een overgangsjaar kan geen sprake zijn, aangezien er ook dit seizoen een Champions League ticket en 14 miljoen euro op de kampioen ligt te wachten.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.