Analyse Speeldag 2: de nieuwe achilleshiel

DINSDAG, 6 AUGUSTUS 2013, 16:11 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Zonder écht goed te voetballen, smeerde Anderlecht Cercle Brugge vrijdagavond een 0-4-nederlaag aan. Hoewel de doelpunten van schitterende makelij waren, zal het zondag tegen AA Gent allemaal een stuk beter moeten.


Terugblik

Anderlecht speelde een matige eerste helft, maar twee klasseflitsen van Olivier Deschacht en Matias Suarez zetten de landskampioen op rozen. Na de pauze kon paars-wit de partij eenvoudig controleren en de score tot 0-4 aandikken dankzij twee doelpunten van Massimo Bruno.

Met drie competitiedoelpunten in twee competitiewedstrijden en het enige doelpunt in de Supercup, is Bruno duidelijk als beste Anderlecht-speler aan het nieuwe seizoen begonnen. De Henegouwer lijkt bevrijd te voetballen na het vertrek van Jovanovic, Biglia en Mbokani, die het leeuwendeel van de ballen naar zich toe zogen. Bruno zoekt steeds vaker het centrum op, van waar hij al enkele heerlijke doelpunten wist te scoren.

Halverwege de tweede helft mocht de Servische aanwinst Luka Milivojević debuteren. Dennis Praet verhuisde naar de bank, waardoor Youri Tielemans naar het voorste punt van de driehoek op het middenveld schoof. Ook daar trok de 16-jarige meer dan zijn plan. Achterin bevestigde Chancel Mbemba al het goede van de openingsspeeldag.

Keuze in overvloed?

De jongeren stellen Van den Brom voor positieve selectieproblemen. Tielemans en Mbemba verdienen het op basis van hun eerste twee speeldagen niet om op de bank te belanden. Kouyaté keert echter terug uit schorsing en Milojevic heeft een hele week de tijd om zich te tonen op training.

Bovendien lijkt de kans klein dat Van den Brom tegen AA Gent met Praet en Tielemans in de basis begint. Wellicht speelt één van beiden als meest vooruitgeschoven middenvelder, met twee meer ervaren jongens achter zich. Kljestan lijkt een certitude, Milojevic en De Zeeuw strijden om de twee plek.

Nu Fede Vico zich bij de kern heeft gevoegd, Aleksandar Mitrovic op komst lijkt en er met Oussama Assaidi geflirt wordt, zullen ook de plaatsjes in het offensieve compartiment erg duur worden.

Backs

Deschacht en Guillaume Gillet zijn de enige die op dit moment nauwelijks bedreigd worden. Met Behrang Safari, Denis Odoi en Marcin Wasilewski verlieten drie concurrenten de club. Bovendien wordt Jordan Lukaku steeds vaker als linksbuiten gebruikt en lijkt Anthonny Vanden Borre nog mijlenver van zijn beste niveau verwijderd.

Vorig seizoen was de concurrentie op de backs moordend, waardoor Bryan Verboom met een lage aankoopoptie naar het Zulte Waregem mocht vertrekken en Van den Brom zelfs Roberto Rosales niet hoefde. Dit seizoen zouden de backs zomaar de achilleshiel van het vernieuwde Anderlecht kunnen worden.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.