Analyse speeldag 3: De volgende generatie

MAANDAG, 12 AUGUSTUS 2013, 14:36 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Voor de tweede week op rij boekte Anderlecht een duidelijke zege. Na de 0-4 overwinning op het veld van Cercle Brugge, verloor A.A. Gent Zondag met 4-1 in het Constant vanden Stockstadion.


In tegenstelling tot wat de eindstand doet vermoeden, was het zondag allerminst een gezondheidswandeling in het Astridpark. De bezoekers waren in het eerste halfuur zelfs de betere ploeg, maar incasseerden met de doelpunten van Kljestan en Praet twee uppercuts in drie minuten tijd.

Net als tegen Cercle Brugge deelde Massimo Bruno kort na rust de genadeslag uit, door het derde doelpunt tegen de touwen te knallen. De ingevallen Frank Acheampong maakte er na een lange spurt 4-0 van. De late treffer van Nicklas Pedersen was niet meer dan een voetnoot in de wedstrijd.

3 wedstrijden, 10 doelpunten

Na drie wedstrijden scoorde paars-wit al tien doelpunten. Het meeste van alle clubs uit de hoogste afdeling. Bruno was al viermaal trefzeker, Praet, Acheampong, Kljestan, Suarez, Deschacht en Gillet scoorden er elk één. Opmerkelijk is dat geen van de diepe spitsen al de weg naar doel vond. Cyriac en Armenteros vallen voorlopig nog erg bleek uit in vergelijking met Mbokani en De Sutter.

De kans bestaat dat Armenteros na amper een handvol optredens in de hoofdmacht al wordt uitgeleend aan Feyenoord. Gelukkig versterkte Anderlecht zich inmiddels -zo goed als zeker- met Aleksandar Mitrovic, na een langgerekt potje poker met het bestuur van FK Partizan.

Eerste basisplaats Milivojevic

Luka Milivojevic beleefde een zeer degelijk debuut. De Servische middenvelder speelde geen perfecte wedstrijd, maar sprong de twee centrale verdedigers bij waar nodig en toonde zowel lef als leiderschap. We gaan ons voorlopig niet bezondigen aan vergelijkingen met Biglia, maar het heeft er alle schijn van dat Milivojevic op termijn belangrijk kan worden voor het vernieuwde Anderlecht.

vernieuwing alias verjonging

Na het vertrek van Biglia, Jovanovic, Mbokani, De Sutter, Iakovenko en Wasilewski vreesden verschillende waarnemers dat het een hele tijd zou duren vooraleer Anderlecht terug de juiste balans zou vinden.

Na amper drie speeldagen en met amper één transfer die al speelminuten verzamelde (Milivojevic) loopt het echter al meer dan behoorlijk. Van de achttien spelers die Van den Brom al gebruikte in de competitie zijn er niet minder dan zes jonger dan twintig: Praet, Bruno, Lukaku, Tielemans, Acheampong en Mbemba.

Met Mitrovic zal –zonder ongelukken- weldra een zevende tiener debuteren. Met ook nog Roef, Vico, Heylen, Dendoncker, Bourard, Alvarez, Jaadi en Henen heeft Anderlecht het spelersmateriaal om in de NextGen Series de wereld te verbazen. Of al dat jonge geweld volstaat om ook in de Champions League hoge ogen te gooien, zal de toekomst moeten uitwijzen.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.