De duurste Anderlecht-transfers doorgelicht

MAANDAG, 12 AUGUSTUS 2013, 18:05 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Luka Milivojevic en Aleksandar Mitrovic zijn nog maar de zevende en achtste speler voor wie Anderlecht drie miljoen euro of meer op tafel legde. Wij onderzochten hoe de transfers van de eerste zes uitpakten voor paars-wit.


Het was al een hele tijd duidelijk dat Anderlecht deze zomer zijn transferrecord zou moeten verbreken om Dieumerci Mbokani te doen vergeten. Hoewel er nog geen exacte gegevens bekend zijn gemaakt, ziet het er naar uit dat Mitrovic ook effectief de duurste inkomende transfer van de club wordt. Ook Milivojevic rondde de kaap van de drie miljoen euro. Enkel Boussoufa, Polak, De Sutter, Biglia, Koller en Mbokani deden hen dat voor.

In het algemeen deed Anderlecht zowel sportief als Financieel goede zaken aan zijn duurste transfers. Enkel Polak en De Sutter werden met verlies verkocht.

Mbark Boussoufa: A.A. Gent - 4 miljoen euro (2006)

De Marokkaanse linksbuiten groeide in geen tijd uit tot publiekslieveling in Anderlecht. In 2011 verkaste hij net voor de play-offs voor 8 miljoen euro naar Rusland. Anderlecht kwam zijn vertrek niet meteen te boven en moest de titel aan Racing Genk laten.

Jan Polak: Nürnberg – 3.5 miljoen euro (2007)

Polak vormde op een bepaalde moment de gouden driehoek met Lucas Biglia en Guillaume Gillet. Aan het begin van het seizoen 2009-2010 liep de Tsjech echter een zware blessure op in een wedstrijd tegen Standard. De Classico die omwille van een andere blessure in het collectieve geheugen staat gegrift. Polak vertrok in 2011 voor 3 miljoen euro naar Wolfsburg



Tom De Sutter werd in het Astridpark nooit écht de eerste keuze. Hij moest achtereenvolgens Nicolas Frutos, Romelu Lukaku en Dieumerci Mbokani voorgaan. De sympathieke spits trok er zijn conclusies uit en vertrok onlangs voor 2 miljoen euro naar Club Brugge.

Lucas Biglia: Independiente – 3 miljoen euro (2006)
Hoewel Biglia nooit de lieveling van de analisten werd, was hij jarenlang onbetwist titularis bij Anderlecht. Hij aasde al jaren op zijn transfer, toen hij onlangs voor 7 miljoen euro naar Lazio Roma vertrok.

Dieumerci Mbokani: AS Monaco – 3 miljoen euro (2011)

De Congolese spits werd door Anderlecht doorgestuurd wegens gedragsproblemen. Bij Standard maakte hij echter furore, wat hem een transfer naar Monaco opleverde. Daar kon hij echter niet aarden en ook een uitleenbeurt aan Wolfsburg bracht geen soelaas. Anderlecht haalde hem terug naar België, waar hij met 38 doelpunten in 64 wedstrijden een groot aandeel had in twee paars-witte tittels. Dynamo Kiev kocht hem onlangs weg voor 11 miljoen euro.

Jan Koller: Lokeren – 3 miljoen euro (1999)

De Tsjechische reus was de duurste Anderlecht-aankoop uit de 20e eeuw. Hij vormde een koningskoppel met Tomasz Radzinski, in een tijd waarin Anderlecht de Europese topclubs het vuur aan de schenen legde. In 2001 verhuisde hij voor 12.75 miljoen euro naar Borussia Dortmund.

Conclusie:

Anderlecht betaalde bijna twintig miljoen euro voor deze zes spelers (19.6) en verkocht ze later voor meer dan het dubbele. (43.75) Ook sportief stelde geen van deze zes spelers echt teleur. Als de twee nieuwe Serviërs dezelfde weg inslaan als hun zes voorgangers, heeft Herman Van Holsbeeck een uitstekende zaak gedaan.

Cijfergegevens: http://transfermarkt.de/




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.