"Frank zit nergens beter dan bij Anderlecht"

DINSDAG, 13 AUGUSTUS 2013, 09:06 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Met een prachtige ren en dito doelpunt maakte het grote publiek zondag kennis met Frank Acheampong. Door zijn snelheid en kleine gestalte doet de Ghanees denken aan zijn landgenoot Nii Lamptey. "Frank mag niet mijn fouten maken."


Begin jaren '90 maakte Lamptey het mooie weer bij Anderlecht. Nu heeft hij een voetbalschool in zijn vaderland en Acheampong was één van zijn leerlingen. De kleine Ghanees maakte tegen Gent indruk me zijn snelheid en dat is geen toeval. Lamptey en Acheampong trainden hier zeer hard op. "Als hij vertrekt met de bal aan de voet, kan ­niemand hem tegenhouden", aldus Lamptey.

"Te duur voor Europa"

Lamptey debuteerde in de Ghanese hoogste klasse bij Berukem Chelsea en werd er al snel een vedette. Europa leek de logische volgende stap, maar de vraagprijs van 400.000 dollar was te hoog en dus trok Acheampong naar Thailand. In zijn eerste seizoen daar werd hij meteen verkozen tot beste speler. Om zich verder te ontwikkelen, moest hij dus naar Europa komen. De keuze viel op Anderlecht.

"Anderlecht is het ideale team voor Frank", aldus Lamptey en ook Acheampongs manager Oliver Koenig beaamt dit. Die werkt al twintig jaar met Afrikaanse voetballers en volgens hem worden ze in Europa nergens beter opgevangen dan bij Anderlecht. Robert Steeman van de sociale cel speelt hierbij een belangrijke rol. Acheampong testte ook bij Celtic en Manchester City, maar Lamptey vreesde dat hij daar zou verkommeren op de bank en raadde hem dus Anderlecht aan.

"Niet overhaasten"

Intussen kijkt Lamptey met een warm gevoel terug op zijn periode bij Anderlecht. Na enkele mooie jaren trok hij naar PSV en daarna volgde een odyssee die hem bij veertien ploegen bracht. Lamptey erkent dat hij fouten gemaakt heeft. "Ik was te ongeduldig", aldus het toenmalige toptalent. Hij hoopt dat Acheampong niet dezelfde fouten maakt en zal hem hier op wijzen.

"Frank mag niets overhaasten", luidt de les van Lamptey, die Acheampong gisteren nog sprak via de telefoon. Als Acheampong volgende week op de bank zit, moet hij dat aanvaarden en eruit leren. Lamptey is ervan overtuigd dat zijn poulain dit zal doen. "Hij is erg leergierig."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.