Analyse speeldag 4

MAANDAG, 19 AUGUSTUS 2013, 14:08 - WauteRSCA

Anderlecht boekte zondag de derde overwinning op rij, maar net als de voorbije twee weken deed het scorebord de tegenstander oneer aan. Aan negen op twaalf valt weinig op te merken. Aan het paars-witte spelpeil des te meer.

Een groene doelman moest 45 minuten lang toekijken hoe tien withemden ongeïnspireerd en ongeïnteresseerd over het onbesproeide gras slenterden. Nul tegen nul was een logische stand, na een eerste helft waar we voor het overige geen woorden meer aan willen vuilmaken.

tweede helft

John van den Brom wisselde tijdens de rust Luka Milivojevic en Dennis Praet voor Demy De Zeeuw en Youri Tielemans. Het was veelzeggend dat Besnik Hasi voor de camera’s van Sporting Telenet verkondigde dat hij gerust meer wissels had willen doorvoeren, indien dat had gemogen.

De tweede helft was beter dan de eerste, al was het maar de vraag of dat aan de wissels of aan de donderpreek tijdens de rust lag. Er hing lange tijd een doelpunt in de lucht, en gelukkig genoeg viel dat in de 75e minuut langs paars-witte zijde. Kljestan tikte de bal eenvoudig binnen.

De 0-2 was bijna identiek aan de 4-0 vorige week. Proto leverde de assist en Acheampong werkte de bal na een fameuze sprint over de linkerflank, via de paal in doel. In blessuretijd velde Gillet met een kopbaldoelpunt het –te- harde verdict voor de mannen van Glen De Boeck.

Conclusies

Hoewel velen enkel de drie punten zullen willen onthouden uit deze wedstrijd, trekken wij toch twee tactische conclusies uit deze wedstrijd. Beiden aan de linkerkant van het speelveld.

Linksachter

John Van den Brom opteert steevast voor een offensieve linksachter. In balbezit gaat Anderlecht vaak met drie achterin voetballen en schuift Olivier Deschacht naar voor. Tegen ploegen als –met alle respect- Waasland-Beveren, zou Jordan Lukaku toch eens zijn kans mogen krijgen. De jongste Lukaku is defensief minder sterk dan ouderdomsdeken Deschacht, maar is wel een extra wapen tegen een stugge defensie als die van Waasland-Beveren.

linksbuiten

Acheampong is dan weer een ander verhaal. De razendsnelle linksbuiten is een ideale counterspeler, maar heeft het een stuk moeilijker om op te tornen tegen een lage verdediging. Het zou ons niet verbazen moest de Ghanese (jeugd)international het makkelijker hebben op het veld van Club Brugge dan thuis tegen Oostende.