Brouwers: "Donderspeeches werken averechts"

DINSDAG, 20 AUGUSTUS 2013, 08:59 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

John van den Brom trakteerde zijn spelers voor en tijdens de wedstrijd tegen Waasland-Beveren tot twee keer toe op een donderspeech. Geen goed idee, zo vindt sportpsycholoog Jef Brouwers. "Negativisme roept enkel negativisme op."


Zowel na de opwarming als tijdens de rust gaf Van den Brom zijn spelers een uitbrander omdat ze te slap acteerden. Ook toen hij na de wedstrijd de pers te woord stond, sprak de coach harde taal. De Concentra-kranten vroegen zich af of dit de juiste methode is om sporters wakker te schudden en trokken naar sportpsycholoog Jef Brouwers.

Brouwers merkte op dat de spelers van Anderlecht na de pauze niet plots beter gingen spelen. "Logisch", zo zegt hij. "Donderspeeches doen dan ook alleen maar wat je wil dat ze níét doen. Logisch, want negativisme roept alleen negativisme op." Brouwers verwijst naar talrijke studies die aantonen dat elke vorm van bedreiging negatief ervaren wordt.

Volgens Brouwers is het beter om het probleem in groep te bespreken. Hij verwijst naar de Belgische hockey-ploeg. Hoewel deze dit weekend in de partij tegen Duitsland ook niet altijd goed speelde, bleef de positief en opbouwend coachen. De Belgen versloegen Olympisch kampioen Duitsland uiteindelijk met 2-1.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.