Analyse speeldag 5

MAANDAG, 26 AUGUSTUS 2013, 18:08 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht boekte zondag een klinkende 5-2 overwinning tegen Charleroi en scoorde nu al 18 keer in 5 wedstrijden. Evenveel als Club Brugge en Standard samen. Ze slikten echter al 6 tegendoelpunten: evenveel als Waasland-Beveren.


doelpunten

Even terug in de tijd: 5 juni 2013. Ondergetekende publiceerde een artikel met een weinig verhullende titel: Wie scoort er volgend seizoen voor Anderlecht? Het was een opstapje naar een webpoll over het niet verlengde contract van Milan Jovanovic en een uiting van bezorgdheid.

Het had er namelijk alle schijn van dat het aanvallende compartiment danig onthoofd zou worden. Met Mbokani, De Sutter, Jovanovic, Iakovenko, Biglia en Kanu zouden de makers van 55 van de 85 paars-witte competitiedoelpunten de club verlaten of al verlaten hebben.

Minder dan drie maand later is Anderlecht de vlotst scorende club in eerste klasse. Alle 18 doelpunten werden gescoord door spelers die vorig seizoen al in paars-witte loondienst waren. Mitrovic moet nog neerstrijken in het Astridpark, Vico heeft extra vakantie en Milivojevic houdt het voorlopig bij assists.

Het zijn Suarez, Bruno en Acheampong die voor vuurwerk zorgen. De eerste groeit stilaan naar zijn beste vorm toe, de tweede lijkt dit seizoen helemaal te gaan ontbolsteren en de laatste is dé paars-witte ontdekking van het seizoensbegin.

tegendoelpunten

Achterin lijkt het dan weer allemaal een stuk minder dan vorig seizoen. Nuytinck en Deschacht laten zich langs alle kanten ringeloren en ook Kouyaté en Gillet kunnen beter dan wat ze tot nog toe lieten zien. Als de achterhoede op dit niveau blijft acteren, zullen de Messi’s en de Ronaldo’s van deze wereld niet ver van de slappe lach verwijderd zijn. Met N’Sakala, Vanden Borre en Mbemba staan er echter drie vervangers klaar.

Toch mogen de tegendoelpunten ook niet gedramatiseerd worden. De drie Lokerse treffers waren het resultaat van een collectieve offday en het doelpunt van Pedersen viel bij een 4-0 voorsprong in blessuretijd.

De paars-witte trein, die volgens bepaalde media op speeldag 1 al volledig uit koers geslagen was, zit duidelijk op het juiste spoor. Hij wint langzaam maar zeker aan snelheid en kracht. Tussenstations als Cercle Brugge, Waasland-Beveren, Charleroi en zelfs A.A. Gent leverden zelfs aan een lage versnelling geen problemen op. De trein heeft nog een slordige drie weken om op kruissnelheid te komen en niet brutaal tot stilstand te worden gebracht ter hoogte van het Champions League circus.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.