Vanden Stock: "Deze ploeg is Anderlecht"

ZATERDAG, 31 AUGUSTUS 2013, 11:03 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

Niet alleen Herman Van Holsbeeck maar ook voorzitter Roger Vanden Stock was in Monaco voor de loting van de Champions League. De Franstalige krant L'Avenir strikte hem voor een openhartig interview.


Anderlecht speelt met de jongste ploeg ooit en zal daarmee ook in de Champions League tegenover heel wat ervaring komen te staan. "De ploeg is jong en moet nog groeien maar ze is sterker dan vorig seizoen. We zullen zien hoe de jongeren in de Champions League zullen reageren en in zware wedstrijden, maar ze hebben het niveau om dit aan te kunnen."

Maar wordt het dan toch een overgangsjaar voor Anderlecht? "Ik heb het al gezegd en ik blijf er bij, sommige jongeren overtreffen reeds onze verwachtingen. Er is een gebrek aan ervaring maar de ploeg is gebouwd met het oog op de toekomst. Dit seizoen moeten we niet kampioen worden, maar dankzij het systeem van de Play-offs kan dat uiteindelijk nog. Nu mogen we er eens van profiteren."

Youri Tielemans is zo'n jongere waarbij de ogen openvallen, de voorzitter vergelijkt hem met Enzo Scifo en Pär Zetterberg. "Hij is zelfs sterker. Ik hou van onze huidige ploeg, ze heeft veel techniek en potentieel. Ik kijk er met meer plezier naar dan de vorige twee seizoenen. Deze ploeg is Anderlecht."

Met Aleksandar Mitrović heeft Anderlecht zijn duurste transfer ooit beet, vijf miljoen euro. "Maar voor een spits die scoort moet je betalen", klinkt het. En ook al heeft Guillaume Gillet de aanvoerdersband, volgens de voorzitter is Sacha Kljestan de baas in de huidige ploeg.

Door het vertrek van heel wat dure vogels is de loonlast bij Anderlecht serieus gedaald. Vanden Stock is dan ook vol lof voor Herman Van Holsbeeck. "We hebben 33 spelers laten gaan en maar vijf spelers aangekocht. Dit is een grote verdienste voor Van Holsbeeck."

Toch kwam regelmatig het verwijt dat Anderlecht niet meer in staat is de dure Belgen aan te trekken en het de concurrentie met clubs als Genk niet meer aan kan. "Vele clubs zien Anderlecht niet graag als bestemming voor hun spelers en zetten de prijs daarom extra hoog. Genk en Standard zijn de twee grote concurrenten van Anderlecht. Brugge niet daar hun ploeg er nog niet staat. Ze hebben niet de juiste mannen op de juiste plaatsen."

Ook komt de voorzitter even terug op zijn mogelijk ontslag in 2016. "In 2016 zal ik 20 jaar voorzitter zijn geweest. Op een dag zal ik mijn functies beperken. Ik kan gerust toegeven dat de evolutie van het voetbal me schrik aanjaagt. Mijn opvolger is zich al voor aan het bereiden. Mijn toekomstbeeld is duidelijk maar ik heb nog tijd om na te denken", besluit Vanden Stock die daarna voorzitter van de Raad van Bestuur zal worden.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.