Analyse: Geloven in Europese overwintering

ZATERDAG, 31 AUGUSTUS 2013, 16:58 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Hoewel in voetbal alles kan, heeft het er alle schijn van dat Olympiakos en Anderlecht onderling zullen uitvechten wie het Europese toneel zal moeten verlaten in December. De twee lijken alvast op alle vlakken aan elkaar gewaagd.


Zowel Anderlecht als Olympiakos zijn recordkampioen in eigen land. Olympiakos is met veertig landstitels koploper in Europa.

Op de Uefa-ranglijst staat Olympiakos sinds jaar en dag een plek of tien boven Anderlecht. Vorig seizoen eindigden de Grieken derde in de groepsfase van de Champions League, maar waren ze niet opgewassen tegen Levante in de 1/16e finale van de Europa League.

Onderlinge confrontaties

Anderlecht en Olympiakos stonden in het verleden vier keer tegenover elkaar. In het seizoen 1974-1975 schakelde Anderlecht de Grieken uit in de tweede ronde van Europacup 1. Thuis won het met 5-1, waarna het alsnog met de uitschakeling flirtte door 3-0 te gaan verliezen in Griekenland.

Beide teams stonden ook twee keer tegenover elkaar in een vriendschappelijk duel. Op 15 Juli 2006 won Anderlecht met 2-1, eerder deze maand waren de Grieken met 1-0 te sterk.

Marktwaarde kern

Ook transfermarkt.de plaatst beide teams dicht bij elkaar. De gemiddelde speler van Anderlecht is volgens hen 2.389.000 euro waard, een speler van Olympiakos 2.375.000 euro. Een verschil van amper 14.000 euro of 0,59 procent.

Jong versus oud

Javier Saviola is de absolute vedette van Olympiakos. De Spaanse Argentijn deed Anderlecht vorig seizoen nog pijn met Malaga, maar wordt stilaan een jaartje ouder. Saviola is bijna 32 jaar, zijn paars-witte tegenhanger Aleksandar Mitrovic amper 18. De twee spitsen illustreren perfect het verschil tussen beide teams.

De spelers van Olympiakos zijn gemiddeld vier jaar ouder dan die van Anderlecht. De strijd voor de derde plek lijkt er dus een te worden tussen jonge wolven en oude krijgers. Al kunnen ook de Portugese adelaars of de rijke Parijzenaars uit de top twee vallen. In voetbal kan alles.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.