Analyse SD6: Brengen S(ch)erven geluk?

MAANDAG, 2 SEPTEMBER 2013, 16:56 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

21 doelpunten voor en 10 doelpunten tegen na zes wedstrijden. Een gemiddelde van 5.2 doelpunten per wedstrijd. Cijfers zeggen meestal niet alles, maar in dit geval wel. Anderlecht heeft er een bizar seizoenbegin opzitten.


Meest ervaren defensie

Met Silvio Proto, Guillaume Gillet, Cheikhou Kouyaté, Bram Nuytinck en Olivier Deschacht beschikt Anderlecht over de meest ervaren defensie van het land. De vijf speelden samen al bijna 1100 wedstrijden in de Belgische eerste klasse. Toch houdt Anderlecht al zes competitiewedstrijden op rij opendeurdag.

Voor het seizoen maakte niemand zich zorgen over de achterhoede van Anderlecht. Vorig seizoen pakte paars-wit amper 27 tegendoelpunten in de 30 wedstrijden van de reguliere competitie. Zeer vaak stonden toen dezelfde vier spelers op het veld. Enkel Olivier Deschacht moest zijn plek geregeld afstaan aan de intussen vertrokken Behrang Safari.

Aanvallend waren er heel wat meer zorgen na het vertrek van Mbokani, De Sutter, Iakovenko en Jovanovic. Anderlecht vond vorig seizoen 69 keer de weg naar het net in de reguliere competitie. Dit jaar zit het na zes wedstrijden al bijna aan een derde van dat aantal.

Luka Milivojevic

Als het over de tegengoals gaat, wijzen velen naar de vormcrisis van Deschacht en Nuytinck en het ridicule verdedigen op stilstaande fases. Terecht, maar er is meer aan de hand. De man die de sleutel in handen heeft van veel van de 31 doelpunten komt uit Servië en luistert naar de naam Luka Milivojevic.

Over Lucas Biglia zei men vaak: 'het zal pas duidelijk worden hoe belangrijk hij voor Anderlecht is wanneer hij er niet meer zal zijn'. Dat klopt. Biglia vertraagde het spel en was te weinig doeltreffend, maar recupereerde op zijn eentje meer ballen dan het trio Milivojevic - Kljestan - Praet. Milivojevic strooit dan weer met assists en pre-assists.

De wissel Biglia - Milivojevic zorgt zonder twijfel voor meer spektakel. In de kleinere wedstrijden is dat een zegen, in de grotere wedstrijden een probleem. Het zou ons niet verbazen mocht coach Van den Brom in de absolute topwedstrijden opteren voor een roterende driehoek op het middenveld en Praet opofferen voor de defensief sterkere Demy de Zeeuw.

Aleksandar Mitrovic

Recordtransfer Aleksandar Mitrovic mocht tijdens de rust invallen voor Massimo Bruno. Hoewel de Serviër enkele grote kansen de nek omwrong, bracht hij het spel van Anderlecht zonder twijfel iets bij. Hoewel hij nog maar twee dagen in het land was, toonde de bonkige spits zich meteen erg complementair met Suarez.

Als je daar nog eens sneltreinen Acheampong en Bruno bijtelt, is het niet ondenkbaar dat Anderlecht na de reguliere competitie met de grens van 100 doelpunten zal flirten. Over het aantal tegendoelpunten spreken we ons voorlopig liever niet uit.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.