Financiële scheeftrekking Champions League

MAANDAG, 2 SEPTEMBER 2013, 18:23 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Dat er in de Champions League erg veel geld omgaat is algemeen geweten. Dat de verdeling van het prijzengeld vaak op een discutabele manier gebeurt is veel minder bekend. Sportgeschiedenis.nl analyseerde de cijfers van vorig jaar.


Ongeveer 45% van het totale prijzengeld komt van tv-gelden. Hiervoor is het een voordeel om de enige club uit een land te zijn op het kampioenenbal. Zo kreeg Anderlecht vorig seizoen meer geld uit de zogenaamde marketpool dan Porto en Benfica, omdat ook Braga zich had gekwalificeerd. Anderlecht profiteerde dan weer van de uitschakeling van Club Brugge. Dit seizoen brengt de uitschakeling van Zulte Waregem Anderlecht geld op.

Oneerlijke situaties

Deze verdeling zorgt voor bizarre taferelen. Zo ontving Montpellier vorig seizoen het negende meeste totale prijzengeld, hoewel ze amper 2 punten pakten in de groepsfase. De Fransen verdienden zo meer dan kwartfinalist Malaga en een dikke 10 miljoen euro meer dan landgenoot Lille. Lille behaalde nochtans een punt meer in de groepsfase.

Nordsjaelland kreeg dan weer 11.3 miljoen euro uit de marketpool. Meer dan Zenit Sint Petersburg en Spartak Moskou (10.5) samen, hoewel Rusland meer dan 30 keer meer inwoners heeft dan Denemarken.

Ook Anderlecht werd niet verwend door de Uefa. Het ontving amper 3.2 miljoen euro uit de marketpool, terwijl Ajax als enige vertegenwoordiger uit Nederland 9.8 miljoen euro kreeg. De tv contracten voor de vaderlandse competities zijn nochtans vergelijkbaar in beide landen.

Juventus strandde in de kwartfinale, maar verdiende in totaal wel tien miljoen meer dan eindwinnaar Bayern Munchen. Juventus ontving uit de marketpool zelfs 154 keer meer dan BATE Borisov.

Op de US Open tennis verdient de eindwinnaar 1.9 miljoen dollar. Of die nu Roger Federer of Xavier Malisse heet. Als de huidige verdeelsleutel in de Champions League behouden blijft, zal Financial Fair Play altijd een onzinnig begrip blijven.




anderlecht-online forum