Verhuist Anderlecht in 2018 naar Eurostadion?

WOENSDAG, 4 SEPTEMBER 2013, 08:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Volgende week vrijdag is het D-Day voor het groot nieuw stadion in Brussel. Uiterlijk op die dag moeten de kandidaturen voor Euro 2020 worden ingediend. Momenteel ligt een plan op tafel om een stadion te bouwen met 60.000 zitjes.


De voorbije dagen is er heel wat vergaderd over de opvolger van het Koning Boudewijnstadion. Dat moet komen op parking C van de Heizel, 60.000 zitplaatsen en 120 skyboxen tellen en onderdak bieden aan zowel de Rode Duivels als Anderlecht. De capaciteit kan indien nodig vermeerderd worden tot 70.000 of verminderd tot 40.000. Bij voorkeur komt er ook een uitschuifbaar dak. Kostplaatje: 300 miljoen euro.

De bedoeling was om gisteren een intentieverklaring te ondertekenen om het stadion te bouwen. Tot Vlaams minister-president Kris Peeters plots ging dwarsliggen: het nieuwe stadion krijgt geen atletiekpiste en Peeters wil eerst een oplossing voor de Memorial Ivo Van Damme. Anderlecht en de KBVB willen echter niet instappen in een stadionproject met atletiekpiste. Als oplossing wordt gedacht aan de bouw van een tweede stadion dat zo'n 40 miljoen euro kost.

"Logisch dat Anderlecht hier ook speelt"

Eén van de vereisten om het nieuwe Eurostadion rendabel te maken, is dat er ook een club komt spelen. Anderlecht is de meest logische kandidaat en zat al mee rond de tafel. "Anderlecht is een topclub, zit in Brussel en zoekt een nieuw stadion", zo klinkt het bij de KBVB. Paars-wit toonde zich al bereid om naar het nieuwe stadion te verhuizen.

Naast voetbalwedstrijden van Anderlecht en de Rode Duivels kunnen in het Eurostadion ook wedstrijden van andere ploegsporten, concerten en mega-evenementen plaatsvinden. Door dit nieuwe stadion zullen de inkomsten van zowel Anderlecht als de KBVB serieus de hoogte ingaan.

Start bouw in januari 2016

Hoe gaat het nu verder? Deze week wordt er een stadionvennootschap opgericht waarin alle betrokken partijen zullen zetelen. Dit zijn de bouwpromotor(en), projectontwikkelaars, investeerders, de stad Brussel (eigenaar van de grond), Anderlecht en de KBVB. Daarna, en dit moet uiterlijk volgende week vrijdag gebeuren, zal Brussel zich officieel kandidaat stellen als speelstad voor Euro 2020.

Tegen maart moet de haalbaarheidsstudie worden afgerond, waarna in april het bouwplan kan worden ingediend bij de Uefa. In juni wil men alle vergunningen voor de bouw aanvragen. Als alles goed gaat, kan in januari 2016 gestart worden met de bouw. Twee jaar later, in 2018, moet het nieuwe Eurostadion dan zijn deuren openen.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.