"Ook wij willen Memorial behouden"

DONDERDAG, 5 SEPTEMBER 2013, 08:44 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht is één van de partners die mee aan tafel zit voor het nieuw nationaal stadion. "Men heeft gevraagd of dit ons interesseert. Natuurlijk", zo zegt Herman Van Holsbeeck. Die pleit nu voor een snelle haalbaarheidsstudie.


De Anderlecht-manager benadrukt dat zijn club momenteel nog steeds bezig is met de plannen voor een derde ring op het eigen stadion, maar volgt de ontwikkelingen rond het Eurostadion op de voet. Van Holsbeeck hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de praktische zaken rond het stadion. Dak of niet? En wat met de Memorial Ivo Van Damme. Van Holsbeeck vindt dat je niet rond dit atletiekevenement heen kan en dat een oplossing gevonden moet worden om deze te behouden.

Van Holsbeeck zou het jammer vinden mocht Brussel de trein van Euro 2020 missen. Hij wijst er wel op dat het nieuwe stadion economisch rendabel moet zijn en meer evenementen moet aankunnen dan enkel voetbal. Als het project gefinancieerd kan worden en er een politiek akkoord komt, is Anderlecht ten zeerste geïnteresseerd om mee in het project te stappen.

Kritiek

Op allerhande fora en bij supporters van andere clubs klinkt luide kritiek: 'Anderlecht dat een stadion krijgt van de overheid? Schandalig', zo klinkt het. "Als de bond iets op gang brengt waar ook Anderlecht bij betrokken is, werkt dat blijkbaar als een rode lap op een stier", zucht Van Holsbeeck. De Anderlecht-manager benadrukt dat het niet meer dan logisch is dat Anderlecht zou betalen om in het nationaal stadion te spelen. Of dit betekent dat Anderlecht financieel participeert of dat het een huursom betaalt, is niet duidelijk.

Van Holsbeeck benadrukt dat Anderlecht ook geen kritiek had toen in de aanloop naar Euro 2000 Club Brugge, Standard en Charleroi hun stadions vernieuwd zagen op koste van de overheid. AA Gent-manager Michel Louwagie ziet alvast geen probleem. De stad Gent betaalde net als de club AA Gent 25 procent van de Ghelamco Arena, wat neerkomt op 18 miljoen euro. Ook KV Mechelen krijgt een subsidie van de overheid voor zijn bouwplannen en de stad stelt zich borg voor de lening.

Steven Martens, CEO van de voetbalbond, hoopt dat het Eurostadion de trigger is om ook elders in België nieuwe, moderne stadions te bouwen. Van Holsbeeck steunt deze uitspraak.



anderlecht-online forum