Opinie: laatste kans voor Belgisch voetbal

VRIJDAG, 6 SEPTEMBER 2013, 19:18 - Sporting W.
Anderlecht-Online No Image Found

Hoewel alle regeringen van het land tegen 12 september een intentieverklaring moeten ondertekenen betreffende het nieuwe stadion, lijkt een akkoord nog veraf. Toch is het nu of nooit voor het Belgisch voetbal.


De stadions zijn al langer de achilleshiel van het Belgische voetbal. Onze stadions zijn hopeloos verouderd en ook het Koning Boudewijnstadion, het grootste in België, zal in 2017 niet langer voldoen aan de Uefa-normen.

Met het oog op het EK voetbal in 2020, dat zal plaatsvinden in 13 verschillende landen, leek België eindelijk werk te gaan maken van een nieuwe voetbaltempel. Op Parking C in Grimbergen zou een stadion van 60.000 plaatsen moeten komen tegen 2018.

Politieke spelletjes

Hoewel de site eigendom is van de stad Brussel, ligt Grimbergen op Vlaams grondgebied. Voldoende om er een communautaire kwestie van te maken. Zo liet Vlaams Belang al verstaan zich met hand en tand te zullen verzetten tegen de komst van Anderlecht naar Vlaanderen. Bepaalde Waalse politici verzetten zich dan weer uit schrik voor het scenario waarbij het nieuwe stadion bij de splitsing van België in Vlaanderen zou liggen. Bovendien heeft het verleden al aangetoond dat communautaire kwesties in dit land lang kunnen aanslepen. Tot lang na 2020.

Memorial Van Damme

Alsof dat nog niet volstond duikt er ook nog een ander probleem op: de Memorial Ivo Van Damme. In het nieuwe stadion zou volgens de eerste plannen geen plaats zijn voor een atletiekpiste. Het nieuwe stadion zou namelijk overdekt moeten worden, om er zoveel mogelijk evenementen in te kunnen laten doorgaan. De aanleg van een nieuwe piste zou de kostprijs van het stadion gevoelig doen stijgen, terwijl buitenlandse studies aantonen aan dat zo’n stadion niet rendabel is.

Bovendien noemt men een tribune die over de piste kan worden geschoven praktisch niet realiseerbaar. Je moet geen universitair diploma hebben om te beseffen dat een atletiekpiste tussen het veld en de tribunes nefast is voor de sfeer in het stadion.

Vandaag liet de Vlaamse regering weten dat ze de kandidatuur van Brussel voor het EK 2020 enkel zal steunen indien er een atletiekpiste komt in het nationale stadion. Alle hierboven vernoemde nadelen ten spijt moet en zal er dus een atletiekpiste komen in het nieuwe stadion. Voor één atletiekwedstrijd per jaar. Vlaanderen stelt dus wel eisen voor het nieuwe stadion, maar heeft al laten verstaan het niet te willen subsidiëren.

13 september

Communautaire spelletjes en het gedoe rond de atletiekpiste lijken dus een bom te leggen onder het Europastadion. De intentieverklaring in verband met het nieuwe stadion moet voor 13 september ondertekend worden. Vrijdag 13 september. Veel symbolischer kan het nauwelijks nog worden.

Indien deze deadline niet gehaald wordt en alle tijdsdruk wegvalt, zal het nieuwe stadion er niet staan tegen 2018 of 2020 en wellicht ook niet tegen 2030. Terwijl de komende jaren overal in Europa nieuwe stadions zullen worden neergeplant, dreigt België andermaal de boot te missen. De boot van de laatste kans.

Gelukkig komt er een atletiekpiste. Dan kunnen we de rest van deze eeuw op zijn minst in optimale omstandigheden achter de feiten aanhollen.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.