Vooruitblik CL: Benfica-Anderlecht

MAANDAG, 16 SEPTEMBER 2013, 21:08 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Morgenavond speelt Anderlecht in Lissabon zijn eerste groepswedstrijd in de Champions League. Benfica is duidelijk favoriet, maar toch liggen er kansen voor paars-wit. De Portugese achterhoede is namelijk te pakken.


Benfica

Benfica slikte vijf tegendoelpunten in de eerste vier competitiewedstrijden. Zelfs tegen Paços de Ferreira slikten de Arenden een doelpunt. Voor Paços was het de eerste treffer in vier competitiewedstrijden.

De Portugese achterhoede bestaat gewoonlijk uit Siqueira, Garay, Luisão en Pereira. Siqueira en Pereira zijn snelle, behoorlijk offensieve flankverdedigers. Garay en Luisão zijn grote, trage centrumverdedigers.

Acheampong en Bruno zouden wel eens de sleutel van de wedstrijd in handen kunnen hebben. Als zij met hun snelheid, van de ruimte in de rug van de flankverdedigers kunnen profiteren, zal Benfica in de problemen komen. Garay en -vooral- Luisão zijn namelijk nauwelijks sneller dan het duo Bateau-Biset van KV Mechelen.

Bovendien lijdt Benfica onder een overvolle ziekenboeg. Salvio, Gaitan, Cortez en Silvio zijn onbeschikbaar en achter de namen van Sulejmani, Amorim en Sequeira staat nog een vraagteken.

Anderlecht

De vraag is welk systeem Jorge Jesus morgen zal hanteren. In de wedstrijd tegen Paços De Ferreira probeerde hij zowel een 4-4-2 als een 4-3-3 uit. Anderlecht koos tegen KV Mechelen dan weer voor een 4-4-2.

Indien Jesus dinsdag opteert voor een 4-3-3, zal van den Brom niet anders kunnen dan zich aan te passen. Het duo Kljestan-Milivojevic op het middenveld laten optornen tegen het trio Perez-Matic-Amorim (of Fesja) is namelijk zelfmoord plegen.

Indien Jesus drie centrale middenvelders de wei instuurt, wordt het voor Anderlecht moeilijk om met twee diepe spitsen te starten. Anderlecht heeft namelijk niet bepaald de spelers om een 4-4-2 met een ruit op het middenveld te hanteren. Zeker niet zolang Gillet op de rechtsachter staat.

Wellicht grijpt van den Brom dan terug naar de vertrouwde 4-3-3. Suárez zou dan opnieuw naar links kunnen verhuizen. Of er dan voor Praet een basisplaats inzit, is nog maar de vraag. De Nederlandse coach zou net zo goed wat extra zekerheid kunnen inbouwen door een defensief sterkere speler aan het duo Kljestan-Milivojevic te koppelen.

De Zeeuw lijkt in dat geval de meest logische keuze, al is ook Kouyaté een optie. De Senegalees speelde vorig seizoen de eerste wedstrijd van de Champions League tegen AC Milan op het middenveld als mandekker op Boateng. Mbemba en Nuytinck zouden dan het centrale duo kunnen vormen achterin.

Conclusie

Het is niet duidelijk in welke opstelling en met welke protagonisten paars-wit morgen zal aantreden. Wat wel vaststaat is dat de Belgische landskampioen morgen een test van formaat zal ondergaan. Na de verloren openingswedstrijd tegen Lokeren werd Anderlecht nog een papkindje aan de moederborst genoemd. Paars-wit krijgt morgen de kans om te bewijzen dat het op anderhalve maand is uitgegroeid tot een volwassen vent.






Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.