Afscheid van Marcin Wasilewski

DINSDAG, 17 SEPTEMBER 2013, 18:53 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Na een zomer vol speculaties tekende Marcin Wasilewski vandaag een contract bij de Engelse tweedeklasser Leicester City. Het leek ons een gepast moment voor een kleine terugblik op de passage van de Pool in het Astridpark.


Marcin Wasilewski speelde bij verschillende clubs in de Poolse tweede klasse, alvorens hij in de zomer van 2006 de overstap maakte naar de zesvoudige Poolse landskampioen Lech Poznan. De bonkige verdediger scoorde er in de heenronde vijf doelpunten in veertien wedstrijden en versierde zo meteen een transfer naar Anderlecht. Bij paars-wit moest hij een nakend vertrek van Anthony vanden Borre opvangen.

Wasilewski veroverde meteen een basisplaats in het team van Franky Vercauteren. Ook toen Ariël Jacobs het roer overnam, behield Wasyl zijn plek in het elftal. Nochtans was de Poolse rechtsachter niet bepaald een onbesproken blad. Hij verzamelde gele kaarten bij de vleet en schuwde ook het betere ellebogenwerk niet. Hij was ook één van de hoofdrolspelers in de uit de hand gelopen testwedstrijden tegen Standard aan het eind(e) van het seizoen 2008-2009. Het maakte hem allemaal niet bepaald populair bij het grote publiek.

De vijandige sfeer van de testwedstrijden bleef lange tijd hangen. Op 30 augustus 2009 liep Wasyl een open beenbreuk op na een horrortackle van Axel Witsel. De Luikenaar kwam er van af met acht weken schorsing, maar het was erg twijfelachtig of Wasyl ooit nog op een voetbalveld zou staan. Hij zou minstens tien maand uit roulatie zijn en de minste complicatie zou het einde van zijn carrière betekenen.

Wasilewski toonde echter een uitzonderlijke vechtlust. Hij werkte keihard aan zijn herstel en acht maand en vijf operaties later maakte hij al zijn rentree. De manier waarop hij terug vocht maakte van hem een absolute publiekslieveling. Axel Witsel werd de publieke vijand en maandenlang het onderwerp van spreekkoren worden. Witsel keerde uiteindelijk pas op 6 november 2012 voor het eerst terug in het Vanden Stock stadion. Witsel verloor er met Zenit Sint Petersburg in het kader van de groepsfase van de Champions League. Wasyl gaf Witsel voor de partij een hand.

Na zijn blessure kon Wasilewski niet meer op een basisplaats rekenen, aangezien Guillaume Gillet het niet onaardig deed op de rechtsachter. Wasyl werd veeleer als stand-in gebruikt, zowel op de rechtsachter als centraal in de verdediging.

Marcin Wasilewski won vier titels, drie supercups en één keer de beker met Anderlecht. Hij speelde bijna 150 wedstrijden voor Anderlecht, waarin hij 20 keer scoorde. Hij verzamelde ook al meer dan 50 caps voor de nationale ploeg van Polen. De redactie van Anderlecht-online dankt Marcin Wasilewski voor zijn jarenlange inzet en wenst hem veel succes voor het vervolg van zijn carrière.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.