Analyse SD8: van de hemel naar de hel

MAANDAG, 23 SEPTEMBER 2013, 16:27 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Het kan snel gaan in voetbal. Na de demonstratie tegen KV Mechelen was Anderlecht nog in de zevende hemel. Dinsdag zette Benfica paars-wit terug met beide voeten op de grond, waar ze gisteren collectief doorzakten van schaamte.


Club Brugge

De wedstrijd tegen Club Brugge moet van het zwakste zijn dat paars-wit in de 21e eeuw al op de mat legde. Anderlecht hield achterin opendeurdag en creëerde nauwelijks een doelkans. Mathew Ryan zal zich een goede onderhandelaar moeten tonen als hij een winstpremie en geen werkloosheidsvergoeding wilt krijgen van het blauw-zwarte bestuur.

Vorig weekend haalden we nog de loftrompet boven voor het duo Mitrovic-Suárez, maar gisteren mocht de fanfare thuisblijven. Dat de twee het lastig hadden tegen het ervaren duo Luisão-Garay was niet meer dan logisch, maar dat ze tegen het piepjonge Mechele-Engels niets konden klaarmaken was onbegrijpelijk. Ook Bruno en Acheampong waren bleker dan een doorsnee Scandinaviër.

Achterin was Guillaume Gillet andermaal de zwakste van de hoop. Kouyaté flaterde bij de 3-0 en van N’Sakala en Mbemba kan je niet verwachten dat ze nu al de ploeg dragen.

Crisis op het middenveld

John van den Brom wisselde aan de rust Luka Milivojevic voor Dennis Praet en tekende daarmee zijn eigen doodsvonnis. Het duo Milivojevic-Kljestan kan zich defensief enkel staande houden tegen kleine tegenstanders. Sacha Kljestan tegen Club Brugge koppelen aan de defensief zwakkere Praet is behoorlijk naïef.

De twee werden helemaal overlopen, met drie tegendoelpunten in de tweede helft tot gevolg. VDB bracht later weliswaar een derde middenvelder met Tielemans, maar ook die is -nog- geen defensief wonder. Door de schorsing van Mitrovic zal paars-wit opnieuw 4-3-3 gaan spelen. Net nu er tegen Eupen, Lierse en Kortrijk drie wedstrijden op het programma staan waar een 4-4-2 wel had kunnen werken.

Lucas Biglia

Anderlecht voerde deze zomer een fameuze verjongingsoperatie door. Het is geen probleem om jonge spelers op te stellen, als ze ondersteund worden door sterke, ervaren pionnen. Dit seizoen zijn het echter vooral die spelers die onder hun niveau presteren: Deschacht, De Zeeuw en Gillet. Zelfs Proto blunderde tegen Benfica.

In topwedstrijden mist Anderlecht Lucas Biglia. Zoveel is duidelijk. Paars-wit heeft momenteel geen enkele speler in huis die zijn defensieve kwaliteiten nog maar benadert. Tegen Waasland-Beveren of KV Mechelen kom je daar mee weg. Tegen Club Brugge of Zulte Waregem niet.

Het hoeft geen twijfel dat Anderlecht in januari een extra controlerende middenvelder zal aantrekken, om in de Play-Offs mee te kunnen strijden om de titel. Want hoe vaak men het ook over een overgangsjaar heeft, op het einde van het seizoen ligt er een cheque van 15 miljoen euro te wachten op de landskampioen.

Hedwiges Maduro

Misschien kan de versterking zelfs sneller komen. Hedwiges Maduro staat op het punt om zijn contract te verbreken bij het Spaanse Sevilla. De 28-jarige Nederlander leunt qua profiel dichter bij Biglia aan dan Kljestan of Milivojevic en werd in juli al meermaals aan Anderlecht gekoppeld. Meteen ook goed voor een volgende poll.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.