Lezersbrief: “Geef ze wat tijd”

MAANDAG, 23 SEPTEMBER 2013, 19:39 - rscanieuws
Anderlecht-Online No Image Found

Het zal een van de eerste keren zijn dat de site een open brief, lezersbrief of hoe je het ook noemt, online zal plaatsen maar na de 4-0 nederlaag hebben we toch beslist hierop een uitzondering te maken.


Philippe, medewerker van de site en gepassioneerd door alles wat met Anderlecht te maken heeft - het paarse bloed stroomt door zijn aderen - kon de slaap niet vatten en kroop deze nacht in zijn pen. Hij was teleurgesteld in de vele negatieve reacties op de sociale media en wil via deze brief de supporters oproepen om voluit achter hun ploeg te gaan staan.

'Geef ze wat tijd'

Club Brugge - Anderlecht, de competitiewedstrijd na het Champions League duel tegen Benfica. In Portugal waren we kansloos ten onder gegaan en dus hoopte ik net zoals velen van jullie op een reactie van de spelers. John van den Brom verklaarde op de laatste persconferentie dat de spelers er klaar voor waren. Ik was er gerust op, we gingen winnen.

Het verloop van de wedstrijd moet ik niet meer uit de doeken doen. Brugge pakte verdiend de overwinning door ons met 4-0 te vernederen. Pijnlijker kon het niet: combinaties (als die er al waren) lukten niet, weinig tot geen aanvalslust en de defensie die als 'krentebollen' stonden te verdedigen....

Ik leef en adem Anderlecht. Het is mijn grootste liefde, zonder haar ben ik eenzaam in deze wereld. Het doet me dan ook pijn als ik sommige reacties na de wedstrijd las. Vooral de kritiek aan het adres van de trainer en bestuur waren me een brug te ver. Sommigen eisten zelfs al het ontslag van de trainer....

Nu ja, het is natuurlijk niet de meerderheid die zo denkt, maar laat ik me toch richten op de mensen die (nu al) het geloof kwijt zijn.

We zijn belangrijke spelers kwijt zoals Lucas Biglia, Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic. Vooral het vertrek van 'El Principito' doet pijn. De Argentijn was de patron op het middenveld en was jarenlang de draaischijf van de ploeg. Biglia was Anderlecht, Anderlecht was Biglia. De kleine prins wordt gemist. Bovendien verlieten nog een heleboel spelers de club. Zelfs oude krijger Marcin Wasilewski moest de club verlaten ondanks de smeekbede van spelers en suppporters. Het stond symbool voor het nieuwe beleid van de club: de jeugd een kans geven.

De vrijgekomen plekken in de selectie werden opgevuld door jonge talenten uit de jeugd, bvb: Youri Tielemans, Nabil Jaadi, Chancel Mbemba, etc.
Tijdens de transferperiode haalde manager Herman Van Holsbeeck nog Mitrovic (19), Milivojevic (22), N'Sakala (23) en Fede Vico (19). We leken gewapend om het nieuwe seizoen aan te vatten.

Drie weken na het sluiten van de transfermarkt en na acht speeldagen in de Jupiler Pro League kunnen we concluderen dat de titel dit seizoen zeer moeilijk zal worden. Het is geen pessimisme, maar de realiteit. Van een jonge spelersgroep kun je niet verwachten dat ze er elke week staan, dat kan gewoon niet. Verjonging heeft zijn prijs en die betalen we nu. Investeren in de toekomst, dat is het nieuwe Anderlecht.

'Change has come to America', één van de cruciale zinnen tijdens de overwinningsspeech van Barack Obama toen hij voor de eerste keer President werd. Jaren later merken we dat deze 'change' niet zo snel en makkelijk gaat als Obama verwachtte. Zo ook bij Anderlecht, verandering heeft tijd nodig. Geef en gun deze jongens dan ook de tijd die ze nodig zullen hebben.

Succes komt niet op bestelling, het is iets wat je samen creëert.

Steun de trainer, steun de spelers, SAMEN komen we er wel weer uit. Ik hoop net als jullie, nee, ik weet dat er beterschap zal komen. Ik heb 100% vertrouwen in deze groep en ik hoop dat jullie dat ook hebben. Come on you Mauves!

Philippe Vinck 23-09-2013



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.