Analyse SD10: de weg is nog lang

VRIJDAG, 11 OKTOBER 2013, 14:16 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht verloor zondagmiddag met 0-1 van KV Kortrijk. We zouden de prestatie van Anderlecht kunnen omschrijven als ‘dramatisch’ of ‘schandalig’, maar geen enkel woordenboek bevat een woord om deze wanprestatie te omschrijven.


KV Kortrijk was duidelijk de betere ploeg en had meer doelpunten kunnen en moeten scoren. Als Kortrijk de efficiëntie van Olympiakos of een speler als Mitroglu in de rangen had, zou de score met de dubbele cijfers geflirt hebben.

Michaël Heylen was met voorsprong de beste Anderlecht-speler. Jammer dat hij op huurbasis voor Kortrijk uitkomt. De paars-witte spelers lieten een ongeïnteresseerde en ongeïnspireerde indruk en op de tribune zat de geblesseerde Silvio Proto moppen te tappen met Nenad Jestrovic. Enkele dagen na de sterke prestatie tegen Olympiakos, was Anderlecht werkelijk nergens.

In de eerste helft hadden de Anderlecht-spelers veel weg van een internationaal gezelschap die het Contant Vanden Stockstadion kwam bezoeken in het kader van de openbedrijvendag. Passes over vijf meter mislukten, niemand wou de bal en Kortrijk kreeg zeeën van ruimte.

In de tweede helft wist Anderlecht Kortrijk weliswaar wat weg te drukken, maar grote kansen waren er nauwelijks. Bovendien werden de schaarse mogelijkheden vakkundig de nek om gewrongen. Vooral bij Cyriac lukte werkelijk niets.

Kern

De vormcrisis van Cyriac is echter typerend voor het huidige Anderlecht. Paars-wit koos ervoor om voluit de kaart van de jeugd te trekken. In de ideale wereld worden jonge talenten omringd door ervaren, dragende spelers. In het huidige Anderlecht presteren de jonge spelers echter beter dan de oudere.

Deschacht, de Zeeuw en Gillet laten het afweten en ook Nuytinck, Kouyaté en Proto zitten al een heel seizoen ver van hun beste vorm verwijderd. Vanden Borre is na acht maand nog steeds niet fysiek in orde en Cyriac is nog steeds op zoek naar zijn beste vorm.

Hierdoor is er geen alternatief voor de zwalpende Gillet en moet de jonge Mitrovic op zijn eentje zowel Mbokani, De Sutter als Armenteros vervangen.

John van den Brom heeft op dit moment simpelweg veel te weinig opties. Anderlecht mag dan nog van geluk spreken dat het nauwelijks met blessures te kampen heeft. Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt als Suárez en Mitrovic beiden uitvallen.

Maar toch blijven wij geloven in de titelkansen van Anderlecht. Mits de nodige transfers in januari en dankzij de halvering van de punten kan alles nog. Anderlecht is zonder enige twijfel de juiste weg ingeslagen, maar het is duidelijk dat die weg nog lang is.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.