Analyse SD11: jong, jonger, jongst

WOENSDAG, 23 OKTOBER 2013, 16:32 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht won vrijdagavond met 0-2 op het veld van Bergen. Een verdiende, maar glansloze overwinning. Vanavond zal het echter veel beter moeten, als paars-wit geen gezichtsverlies wilt leiden tegen de Franse landskampioen.


Anderlecht begon, zoals zo vaak dit seizoen, zwak aan de partij. De eerste kansen waren voor de thuisploeg, maar die faalde in de afwerking. Beide teams verdienden in de beginfase een strafschop, maar scheidsrechter Geldhof liet na om de bal op de stip te leggen.

Anderlecht kwam stilaan iets beter in de wedstrijd. Mitrovic kopte eerst nog een voorzet van Praet naast, maar scoorde op het halfuur toch de openingstreffer. Suárez (als 25-jarige de oudste Anderlecht-speler tussen de lijnen) krulde een vrije trap op de paal en de Servische spits werkte de rebound tegen de netten.

De knappe vrije trap van de Argentijn is alvast hoopgevend voor vanavond. Na de eerste twee speeldagen in de Champions League is paars-wit namelijk de ploeg die het minste aantal overtredingen maakt en er het meeste ondergaat.

Vooral de lepe Grieken van Olympiakos haalden de paars-witte spelers gretig neer, in de wetenschap dat de vrije trappen van Anderlecht maar weinig gevaar opleveren. Het hoeft geen twijfel dat doorwinterde spelers als Alex, Maxwell en Motta hetzelfde zullen doen.

Mbemba

Ook na de 0-1 bleef Bergen de betere ploeg. Chancel Mbemba zette de bezoekers echter op rozen. De amper 19-jarige Congolees schudde een Bruno-achtige dribbel uit zijn sloffen en torpedeerde het leer tegen de netten.

Mbemba, door van den Brom op de rechtsachter gedropt, bedankte voor het vertrouwen met een doelpunt en verdiende ook nog een strafschop. Gillet wordt vanavond wellicht op het middenveld geposteerd en Vanden Borre mag vanaf januari speelminuten verzamelen bij een ander team. Anderlecht lijkt zijn nieuwe rechtsachter beet te hebben.

De tweede helft was een maat voor niets. Bergen was niet bij machte om de forcing te voeren en Anderlecht dacht vooral aan de midweekwedstrijd. Zonder goed te spelen boekte Anderlecht zo een belangrijke overwinning na de nederlagen tegen Benfica, Olympiakos, Club Brugge en Kortrijk.

Een doelpunt op het half uur en eentje op slag van rust, om na de pauze niet meer in de problemen te komen. Je zou het bijna een volwassen prestatie durven noemen.

21.25

De gemiddelde leeftijd van Anderlecht was tegen Bergen echter amper 21.25 jaar. Het jongste Anderlecht van de 21e eeuw en bovendien het op drie na jongste elftal in de Jupiler Pro League deze eeuw. John van den Brom kan vanavond in theorie zelfs het jongste elftal uit de geschiedenis van de Champions League tussen de lijnen zetten. Daarvoor moet hij van het elftal tegen Bergen enkel Suárez door Acheampong vervangen.

Statistieken interesseren de Nederlandse trainer echter niet. Gelukkig maar. Men verwacht dat hij vanavond zal opteren voor een versterkt middenveld met Gillet en Kljestan. Breng gerust jullie telescopen mee, want het wordt vanavond sterren kijken in het Vanden Stock-stadion.

Anderlecht is intussen het mikpunt van spot op de sociale media. Niemand gelooft in de kansen van paars-wit en zelfs de meest fanatieke Anderlecht-supporters beseffen dat er vanavond een mirakel nodig is om de overwinning te pakken.

Volgens Frank Deboosere zijn er van 16 tot 26 oktober 2013 echter meer vallende sterren zichtbaar dan gewoonlijk. Niemand ontkent dat de heren Ibrahimovic en Cavani felle sterren aan het Parijse voetbalfirmament zijn, maar ook sterren kunnen af en toe van de hemel in de hel belanden. Of dat door een meteorenzwerm, die piekt rond 21 oktober, of door een werelddoelpunt van Suárez komt, is nu even van ondergeschikt belang. Mirakels bestaan.




anderlecht-online forum