"Eén op twee haalt niet meer zelfde niveau"

MAANDAG, 28 OKTOBER 2013, 09:49 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Welke gevolgen heeft de kruisbandblessure van Matias Suarez voor de rest van zijn carrière? Het Laatste Nieuws vroeg het aan specialist Johan Bellemans van de KU Leuven. "Voor dertig procent van de voetballers is dit het einde."


Volgens Bellemans is er erg veel onderzoek gedaan naar de inpact van een afgescheurde kruisband op het vervolg van een voetbalcarrière. Zelfs als Suarez bij de zeventig procent behoort die terugkeert, is het nog afwachten op welk niveau. "Vijftig procent van de voetballers die hun kruisband scheuren, bereiken niet meer hetzelfde spelpeil als voorheen", weet Bellemans. "De revalidatie wordt heel belangrijk."

Vorig seizoen stond Suarez een half jaar aan de kant met een blessure aan de patellapees. Bellemans sluit niet uit dat het een het ander in de hand gewerkt heeft. "Het kan zijn dat de spieren rond de knie niet in balans waren. Vargas had trouwens het omgekeerde: eerst een kruisband- en dan een patellapeesblessure."

Chirurgen zullen binnenkort de kruisband van Suarez herstellen. "Een volledig doorgescheurde kruisband kan niet meer vanzelf terug aan elkaar groeien. De meeste specialisten reconstrueren hem met stukjes spiervezel uit de hamstrings. Dit is even sterk als voorheen. De kans dat hij zijn kruisband later dus opnieuw scheurt, is erg klein."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.