"Op strafschoppen kan wel getraind worden"

VRIJDAG, 6 DECEMBER 2013, 14:45 - Goofy
Anderlecht-Online No Image Found

Na de verloren bekerwedstrijd tegen tweedeklasser Westerlo staat de teller van gemiste penalty's op 21 in twee seizoen. Waar is de tijd dat een strafschop in feite een gemaakt doelpunt is?


21 op 39 strafschoppen missen, oftewel 53% van al de strafschoppen belanden niet in de netten. En toch blijven ze bij Anderlecht, bij monde van coach John van den Brom, beweren dat je niet op penalty's kan trainen.

Valerie Hardie, journalist bij Het Laatste Nieuws, ging eens horen bij andere trainers. Neen, geen voetbaltrainers maar een zwemcoach, Hockeycoach, Basketbalcoach en atletiekcoach. Allen delen ze dezelfde mening: op strafschoppen valt wel te trainen.

Zo vertelt Marc Lammers, hockeycoach, dat hij op een bepaald moment de speelsters een blinddoek aandeed en ze tig aantal keren strafballen liet nemen. Na een tijd ging het zelf beter met blinddoek dan zonder. Training op strafballen is een vast onderdeel geworden.

Eddy Casteels, bondscoach van de Belgische basketters, zou dringend met de strafschoppentraining aanvangen. Hij is van mening dat als een club al twee jaar problemen heeft bij een bepaalde spelfase, hierop getraind moet worden.

In feite is het voor de meeste coaches ook een psychologisch spel. Zo stelt Ronald Gaastra, zwemcoach, voor om op training zo goed mogelijk de externe factoren na te bootsen. "Desnoods stel je vijf naakte vrouwen achter het doel op."

Tja, wat kan je nog meer zeggen. Misschien toch maar eens op de strafschoppen trainen en enkele vrouwelijk supporters zoeken om achter de goal plaats te nemen?anderlecht-online forum