Deschacht: "Anderlecht is mijn laatste club"

WOENSDAG, 8 JANUARI 2014, 09:45 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Na enkele weken blessureleed traint Olivier Deschacht in Abu Dhabi opnieuw pijnvrij. Maar helemaal weg is zijn enkelblessure niet. "Ik zal tot het einde van mijn carrière ontstekingsremmers moeten nemen", zo vertelt hij.


Deschacht gaf op trainingskamp uitleg over zijn enkelblessure. Die gaat rechtstreeks terug tot oktober 2010, toen hij tegen Westerlo een zwaar letsel opliep. "Het kraakbeen is weg en daardoor is het nu bot tegen bot. Hierdoor kunnen gemakkelijk ontstekingen ontstaan", aldus Deschacht.

De huidige problemen begonnen tijdens de uitmatch tegen PSG. "Ik speelde al even met pijn, maar de dokters drukten me op het hart dit nooit meer te doen. Ik had toen twee opties: opereren of rusten en ontstekingsremmers nemen. Het eerste betekende dat ik drie maanden out was en mijn seizoen er dus op zat."

"Ik koos voor optie twee en dat sloeg gelukkig aan", gaat Deschacht verder. "Ik moet wel elke dag pilletjes nemen en oefeningen doen om mijn enkel te versterken. Het lijkt te werken, maar de pijn kan elk moment terugkomen."

"Versleten op 50 jaar"

Het verdwenen kraakbeen groeit niet meer terug aan en kan het einde van de loopbaan betekenen. Bij drie op tien voetballers is dit het geval. De helft heeft geen problemen. "Ik zit hier ergens tussenin", zegt Deschacht.

De blessure heeft wel een serieuze invloed op Deschachts leven. "Fietstochten van honderd kilometer zitten er niet meer in, net als tennismatchen tijdens het seizoen. Ook lopen op asfalt of kunstgras kan niet meer."

"Eigenlijk pleeg ik roofbouw op mijn lichaam", zucht Deschacht. "Op mijn vijftigste zal mijn lichaam hier de gevolgen van dragen. Maar ik voetbal veel te graag om aan later te denken. Ik voetbal zelfs liever dan vroeger, omdat ik weet dat het einde van mijn carrière nadert."

"Ik word geen trainer"

Deschacht wordt over een maand 33 jaar en heeft nog een contract tot 2015 bij Anderlecht. "Ik weet niet wat de plannen van de club zijn", zegt Deschacht over zijn toekomst. &quoquot;Ik wil voetballen tot ik niet meer kan. Maar ik denk niet dat ik nog naar een andere club ga. Al kan je natuurlijk nooit iets uitsluiten."

Intussen is Deschacht al wel bezig met wat er na het voetbal komt. "Mijn vader wil dat ik bij hem in de zaak kom, maar ik wil liever mijn eigen dingen doen. Ik ben samen met mijn broer en vrouw aan iets bezig, maar kan nog niet zeggen wat. Ik blijf alleszins niet in het voetbal. Ik zal geen trainer of manager worden."

"Iedereen wil Hazard erbij"

Maar voor het zo ver is, wil Deschacht nog titels winnen met Anderlecht, te beginnen dit jaar. Om dat doel te bereiken, zou Thorgan Hazard een welgekomen versterking zijn. "Hij zou zeker iemand voor Anderlecht zijn, maar er is meer nodig dan dat om hem hier te krijgen. Alle spelers hopen alvast dat hij komt. Ook op een supportersavond werd ik meteen aangesproken over hem."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.