Opinie: Cruciale transferweek

DONDERDAG, 23 JANUARI 2014, 19:49 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Het tweede seizoen van de transfersoap rond Thorgan Hazard is afgelopen. De speler maakt het seizoen af aan de Gaverbeek. Hoog tijd voor Herman Van Holsbeeck om zijn pijlen te richten op andere spelers.


Teleurstellend

Eerder deze maand gaf de Anderlecht-manager al aan dat, als Hazard, Defour of Batshuayi niet zouden komen, er niemand zou komen. Batshuayi verklaarde al bij Standard te willen blijven, de onderhandelingen met Zulte Waregem over Hazard liepen dood en op Defour blijven hopen is behoorlijk naïef.

AC Milan, Everton en Aston Villa toonden al interesse in de Belg en Porto wilt hem liever niet laten vertrekken op uitleenbasis. Plots lijkt de kans reëel dat Anderlecht februari ingaat zonder ook maar één versterking.

HVH belooft nochtans al maanden dat er zeker twee versterkingen komen. Hij droomde zelfs luidop van De Bruyne en Chadli. Als je dan uiteindelijk met lege handen achterblijft, is pijnlijk nog een understatement.

Hoe lang zou het geleden zijn dat Anderlecht een transferperiode ‘oversloeg’ en niet één versterking haalde? Ondergetekende is wellicht te jong om deze vraag te beantwoorden. Wie het antwoord weet mag het ons altijd doormailen.

6 en 8

De kwaliteiten van Thorgan Hazard staan buiten kijf. Het is echter maar de vraag of Hazard Anderlecht naar de titel had kunnen leiden. Met Praet, Bruno, Najar, Vargas en Acheampong heeft Anderlecht in principe voldoende kwaliteit en kwantiteit lopen om de drie posities achter Mitrovic in te vullen.

Het probleem bevindt zich een rij lager, waar Gillet, Kljestan, de Zeeuw, Milivojevic en Tielemans strijden voor twee plaatsen. Geen van de vijf toonde zich echter constant genoeg om zich onbetwistbare titularis te noemen. Dat van den Brom overwoog om Praet een rij achteruit te schuiven als Hazard kwam, is veelzeggend.

De kans dat Anderlecht nog een fatsoenlijke middenvelder gaat halen lijkt klein. In dat geval zouden er van de vijf eerder vernoemde middenvelders vier naast de ploeg vallen en zelfs twee naar de tribune moeten.

Kljestan is aan zijn beste seizoen in paars-witte loondienst bezig en Gillet zal als aanvoerder niet snel naast de achttien vallen. Voor Milivojevic en de Zeeuw liggen dan weer respectievelijk de transfersom en het loon te hoog om wekelijks naar de tribune verwezen te worden. Tielemans op de tribune posteren is dan weer een regelrechte oorlogsverklaring aan de modale Anderlechtsupporter.

Milivojevic als pasmunt

Tijdens de onderhandelingen met Zulte Waregem werd Leander Dendoncker het vaakst genoemd om als compensatie op uitleenbasis naar de ploeg van Franky Dury te trekken. De nummer zes in de huidige hiërarchie voor posities 6 en 8.

Misschien hadden ze beter Luka Milivojevic voor vier maand naar Zulte Waregem gestuurd. Door de langdurige blessure van Sven Kums had hij er wellicht een basisplek gekregen en kon hij er de minuten verzamelen die hij broodnodig heeft om het écht te maken in het Astridpark. Anderlecht had dan weer de ruimte gehad om een middenvelder aan te trekken die eindelijk voor stabiliteit in het hart van de ploeg had kunnen zorgen.

Nieuwe cyclus

Anderlecht koos voor een nieuwe cyclus en voerde een heuse verjonging door. Een keuze waar de meeste Anderlechtsupporters zich in kunnen vinden. Door de matige concurrentie heeft paars-wit echter een unieke kans om de titel te veroveren met een piepjong team.

Eén uitstekende controlerende middenvelder heeft Anderlecht nog nodig om dit team te wapenen voor de titelstrijd. Naar een vrijetrapspecialist durven we zelfs niet meer vragen. De waardeloze stilstaande fases van de afgelopen twee en een half jaar ten spijt.

Als Anderlecht derde wordt en naast de Champions League grijpt zou de nieuwe cyclus wel eens brutaal beëindigd kunnen worden vooraleer hij goed en wel bezig was. Blijven Bruno en Mitrovic als Anderlecht volgend jaar Europa League speelt tegen teams als Esjberg en Elfsborg?

Conclusie

Anderlecht heeft de Champions League nodig. Zowel financiëel als sportief. Zonder Champions League dreigt paars-wit te degraderen tot een opleidingsclub die zijn toptalenten moet laten gaan op het moment dat ze nog voor de beloften van de Belgische nationale ploeg spelen.

Eén echte versterking heeft Anderlecht nodig om mee te doen voor de titel en de Champions League tickets. Om deze ploeg –op Kouyaté na- samen te houden en er volgend jaar in de CL eens net wel van te maken in plaats van de eeuwige net niet.

Één nieuwkomer, zodat nieuwsredacteurs van Anderlecht-online rond het jaar 2025 nog weten wanneer de club de laatste keer Europees overwinterde vanuit de CL zonder de hulp te moeten inroepen van oudere bezoekers.

Één fameuze middenvelder, meneer Van Holsbeeck. U hebt nog een volledige week de tijd.




anderlecht-online forum