Opinie: De Hondurese sleutel

DINSDAG, 4 MAART 2014, 16:30 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Kljestan, de Zeeuw, Tielemans, Milivojevic, Gillet en nu ook Mbemba. John van den Brom probeerde al vele spelers centraal op het middenveld, maar niemand maakte er zoveel indruk als Najar in anderhalve wedstrijd.


Andy Najar

Op speeldag 23 klopte Anderlecht Club Brugge, dat sinds zondag de grote titelfavoriet is. Andy Najar speelde toen een sterke wedstrijd centraal op het middenveld. Tegen Racing Genk speelde Anderlecht een zeer matige eerste helft, maar nadat Najar centraal ging spelen, sloeg de paars-witte motor aan.

Verbluffend was het allerminst, maar Anderlecht speelde tenminste terug iets wat op voetbal leek. Als Van den Brom voor twee verdedigende middenvelders zonder voetballende kwaliteiten kiest, heeft Anderlecht het keer op keer moeilijk. Of het nu aantreedt in een 4-4-2 of een 4-3-3. Of het nu thuis speelt tegen Bergen of op het veld van Standard.

Bovendien is Mitrovic een spits die enkel rendeert als je hem in de zestien krijgt en is Anderlecht het aan zijn huisstijl verplicht om offensief voetbal te brengen.

Kouyaté-Najar

Andy Najar speelde zowel als rechtsachter, rechtsmidden als rechtsvoor goede wedstrijden voor Anderlecht, maar nergens is hij zo belangrijk voor het team als centraal op het middenveld.

In Extra Time werd geopperd om hem er de komende weken te laten staan en te koppelen aan Kouyaté. De Senegalees maakte enkele seizoenen geleden furore op het paars-witte middenveld in de tijd dat clubs als Ajax en Athletic de Bilbao voor de bijl gingen.

De kracht en defensieve kwaliteiten van Kouyaté naast de techniek en offensieve kwaliteiten van Najar, het lijkt een gedroomd duo. Bovendien beschikken de twee over een enorm loopvermogen en dito sprintsnelheid.

Achterin zou Nuytinck dan naast Mbemba kunnen spelen. Voor de vier meest offensieve posities zijn er met Mitrovic, Cyriac, Pollet, Praet, Bruno, Tielemans en Vargas nog voldoende opties. Bovendien keren Acheampong en Suárez stilaan terug uit blessure en met Gillet (rechts) en N’Sakala (links) zijn er nog defensievere varianten mogelijk op de flanken.

Twee honden en een been

Als de play-offs vandaag zouden beginnen, zou Standard 32 punten hebben, Club Brugge 30 en Anderlecht 27. Anderlecht is zeker niet de topfavoriet voor de titel, maar aan elk nadeel zijn ook voordelen verbonden.

Na twee opeenvolgende titels en de verjongingsoperatie van afgelopen zomer hoeft Anderlecht dit seizoen niet absoluut kampioen te worden. De druk ligt in Luik en in Brugge. Laat het net die druk zijn die de play-offs van Anderlecht al meermaals tot een hel maakte en hen handenvol punten kostte.

Conclusie

Twaalf wedstrijden met offensief voetbal, die de basis leggen voor het volgende seizoen. Dat moet het hoofddoel voor Anderlecht worden de komende maanden. Als Anderlecht er tegen Leuven en Oostende in slaagt om zes op zes te pakken met goed voetbal, zouden de play-offs wel eens een heel mooi einde van een lastig seizoen kunnen worden.

Zouden kunnen worden. Voetbal is onvoorspelbaar en Anderlecht al helemaal. Wij beschikken niet over een glazen bol, maar het zou ons allerminst verbazen indien Andy Najar de sleutel zou blijken om de poort naar de 33e landstitel te openen.

Reacties, opmerkingen of suggesties zijn welkom via [email protected]



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.