Van den Brom: een coach met ups & downs

MAANDAG, 10 MAART 2014, 11:47 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

Van den Broms hoogtepunt was ongetwijfeld de 6-1 overwinning vorig seizoen tegen een zwalpend Club Brugge. Op dat moment, bracht Anderlecht nog swingend voetbal. Maar de situatie ging vanaf dan ook snel achteruit...


Van den Brom pakte nog wel de titel, maar het was met de hakken over de sloot. In de play-offs speelde Anderlecht, ondanks een sterke kern, onder zijn niveau. De eerste interne strubbelingen werden duidelijk toen de emotionele Jovanovic zijn toekomst niet langer met Anderlecht verbond. De eerste Champions League campagne onder Van den Brom was zeker niet slecht, maar het beoogde resultaat was er niet: vierde en uitgeschakeld.

Dit seizoen was rampzalig. De coach draagt echter niet alleen de schuld. Van den Brom had vorig seizoen een aantal jongeren succesvol gelanceerd en dus ging het bestuur, verblind door dit succes, vol voor de jeugd. Hierbij werd een goede omkadering op het veld echter vergeten. Tijdens de laatste transferperiode werden de gebreken niet weg gewerkt. En ook Van den Brom kreeg het team nooit echt op de rails.

Er kwam steeds meer kritiek op zijn opstellingen: elke wedstrijd werd er een ander team op het veld geposteerd. Het ging zelfs zo ver dat bepaalde spelers hier kritiek op hadden. De Zeeuw werd het grootste slachtoffer van deze situatie. Tegen Benfica was de opstelling dramatisch, De Zeeuw reageerde in de pers en werd naar de bank verbannen. Gaandeweg verloor de coach ook krediet bij de spelerskern. Het enthousiasme verdween en tegen OHL vond de Nederlander zijn Waterloo. Met negen nederlagen in negenentwintig matchen beleeft Anderlecht zijn slechtste periode in zestien jaar.

Tegenover RTL uit Georges Grün ook zijn kritiek tegenover het bestuur: "Er is te lang getwijfeld. De timing van zijn ontslag is, zo kort voor de play-offs, eigenlijk gewoon slecht te noemen." Volgens Stef Wijnants 'schreef Van den Brom geen onvergetelijke pagina in een grote geschiedenis.' Aimé Anthuenis noemt het ontslag dan weer 'logisch', hoewel hij zich Van den Brom zal herinneren als een 'positief man'. En ook ex-speler Vincent Kompany reageerde al op Twitter: "Hasi is een man van het huis die zich steeds inzet en de Anderlechtse filosofie kent. Tevreden fan!"



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.