Opinie: Cruciaal tweeluik

WOENSDAG, 23 APRIL 2014, 21:55 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Je kan veel negatiefs zeggen over play-offs, maar niet dat ze voorspelbaar zijn. Net op het moment dat Anderlecht zich weer vol in de titelstrijd leek te gaan mengen, verloor het tegen Racing Genk.


Paars-wit verzamelde belachelijk veel kansen tegen de Limburgers, maar verkwanselde die stuk voor stuk. Bovendien had Genk tweemaal veel geluk bij een poging tot owngoal en miste Mitrovic een penalty.

Er is iets met de penaltymissers van Mitrovic. Zijn vorige misser beging hij in de Champions League tegen Olympiakos. Ook toen begreep na affluiten niemand hoe Anderlecht die wedstrijd had kunnen verliezen.

Optimisme

Feit is dat Anderlecht het zichzelf moeilijk maakte door te verliezen van Genk. Toch is er geen plaats voor pessimisme. Moeilijk gaat ook en eerlijk… Het is al een klein wonder dat Anderlecht na een rampzalige reguliere competitie en een 7 op 15 in de play-offs op amper vier punten van de leiding staat.

Optimisme dus. 6 op 6 tegen Standard en Club Brugge brengt ons weer helemaal in de titelrace. Als Standard op speeldag 7 niet wint van Zulte Waregem en de West-Vlamingen geen 6 op 6 pakken, staat Anderlecht zelfs aan de leiding.

Club Brugge kan weliswaar eveneens op 42 punten komen, als het Lokeren klopt op speeldag 6, maar bij gelijke punten is Anderlecht in het voordeel ten opzichte van Standard en Club Brugge.

Gelijke stand

Bij gelijke punten wordt in eerste instantie naar de halvering van de punten gekeken. Dit jaar hebben alle teams een bonuspunt gekregen, dus dat maakt geen verschil.

Nadien wordt naar het aantal winstmatchen gekeken en vervolgens naar het doelsaldo. Aangezien Anderlecht met minder punten dan Club en Standard aan de play-offs begon, zal het bij een gelijke stand altijd meer winstmatchen hebben. Een zondvloed aan gelijke spelen buiten beschouwing gelaten.
Daartegenover staat wel dat Zulte Waregem al een overwinning meer heeft en ook over het beste doelsaldo beschikt.

Even voor de volledigheid: als het aantal punten, het aantal gewonnen wedstrijden en het doelsaldo gelijk zijn, telt het grootste aantal gemaakte doelpunten, het grootste aantal doelpunten op verplaatsing en het grootste aantal zeges op verplaatsing.

Is er dan nog steeds geen verschil, dan krijgen we testmatchen.

Plek één, twee drie of vier. Geen kat die het op dit moment kan voorspellen. Maar het einde komt dichterbij. Nog 450 minuten voor Anderlecht, nog 1350 minuten voetbal in de play-offs.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]






anderlecht-online forum