HLN: "Standard inderdaad benadeeld"

ZATERDAG, 26 APRIL 2014, 12:21 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Al enkele weken schreeuwt Standard-coach Guy Luzon dat de scheidsrechters zijn ploeg benadelen en, zij het wat minder vaak, Anderlecht bevoordelen. Het Laatste Nieuws bekeek alle play-offwedstrijden en geeft Luzon deels gelijk.


Twee journalisten van de krant maakten een analyse van alle wedstrijden in de play-offs. Ze onderscheiden bepalende en niet bepalende fases en deden dit voor de vier titelkandidaten. Bepalende fases zijn foutief ingeschatte strafschopfaes, rode kaarten en ontnomen doelkansen. Niet-bepalend zijn onder meer kleine duwtjes aan de middencirkel of buitenspelfases aan de cornervlag. Men kwam tot volgende bevindingen:

Standard:
Bepalende fases: 1 in voordeel en 4 in nadeel
Niet-bepalende fases: 13 in voordeel en 23 in nadeel

Anderlecht:
Bepalende fases: 1 in voordeel en 0 in nadeel
Niet-bepalende fases: 18 in voordeel en 22 in nadeel

Club Brugge:
Bepalende fases: 3 in voordeel en 2 in nadeel
Niet-bepalende fases: 14 in voordeel en 14 in nadeel

Zulte Waregem:
Bepalende fases: 2 in voordeel en 2 in nadeel
Niet-bepalende fases: 18 in voordeel en 18 in nadeel

Luzon: "Ga niet meer over arbitrage praten"

Op zijn persconferentie in de aanloop naar de wedstrijd van zondag kwam Luzon terug op zijn kritiek op de spelleiding van de voorbije weken. "Ik beloof niet meer over hen te praten. Ik focus me vanaf nu volledig op het voetbal. Ik heb veel vertrouwen in de Belgische refs en in de Belgische bond. Wie zich gekwetst voelt door mijn uitlatingen, bied ik ook mijn excuses aan."

Toch liet Luzon niet na om even in het verleden te duiken en Anderlecht erbij te sleuren. "Als nieuwe coach in de Belgische competitie kreeg ik al van in de voorbereiding van alle mensen uit de club - van bestuurders tot staf - te horen dat de arbitrage in de grote matchen steeds tegen ons is. n de topper bij Anderlecht (1-1 eind oktober, red) werd er dan een penalty op Bia niet gefloten en kregen wij twee keer rood. Na de match kwamen de Standard-bestuurders naar mij en zeiden schertsend 'we hebben het je gezegd'. Ik zei toen dat dat kon gebeuren."

"Nu in Play-off I zijn het allemaal grote matchen. Diezelfde personen waarschuwden me weer. Jammer genoeg gingen de fouten van de scheidsrechters in ons nadeel voort. Ik geef toe dat ik daar zot van werd. Toen ik in Brugge zei dat fouten van de refs geen toeval zijn, was dat met al het voorgaande in mijn achterhoofd. Alles wat men mij sinds het begin van het seizoen herhaalde, kwam uit."anderlecht-online forum