Opinie: De schaamte voorbij

DINSDAG, 6 MEI 2014, 18:41 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Het verminderingscomité van de Belgische voetbalbond heeft andermaal toegeslagen. Jelle Van Damme en Irissa Sylla zien hun schorsing van één speeldag kwijtgescholden. De schorsing voor Sven Kums ging van drie speeldagen naar één.


Los van het feit dat de schorsingen voor Van Damme en Sylla misschien overdreven waren, is de manier waarop Standard en Zulte Waregem die ongedaan probeerden te maken een pure schande.

Beide clubs eisten namelijk de vrijspraak op basis van een procedurefout. Omdat de verkeerde scheidsrechter het wedstrijdverslag ondertekende.

Twijfelt er trouwens iemand aan dat Standard-teammanager Pierre Locht dit Zulte Waregem influisterde? Zulte speelt binnen twee weken namelijk tegen Anderlecht en binnen drie tegen Club Brugge. Uiteraard zien de Luikenaars dat liever gebeuren met Kums dan zonder.

Dat Zulte Waregem procedurefouten inroept tot daartoe. Maar Standard, is dat niet de club die uniformere en eerlijkere straffen vroeg? Locht wou eerder ook al de vrijspraak voor Mehdi Carcela op basis van procedurefouten. Eerlijke straffen? Ik dacht het niet.

Als Roland Duchâtelet echt zo inzat met de veiligheid van de profvoetballers, had hij zijn Braziliaanse verdediger Kanu trouwens zelf tot het einde van het seizoen aan de kant gehouden na zijn aanslag op Cyriac vorige week.

Kanu reageerde toen trouwens extreem verontwaardigd om zijn gele kaart, terwijl hij de ref daarvoor op zijn beide knieën had moeten bedanken. Mitrovic reageerde tegen Club Brugge verontwaardigd omdat hij geflikt werd en rood kreeg. Hij werd beloond met een week schorsing.

Al jarenlang ontkomen spelers na criminele tackles aan een sanctie, omdat ze het geluk hebben een gele kaart te ontvangen.

Dat voetbal niet rechtvaardig is, bewees Anderlecht door dit weekend een hold-up te plegen in het Jan Breydelstadion. Ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar zolang alle zelfverklaarde moraalridders de andere kant uitkijken als het over hun eigen mannen gaat, zal ook de bestraffing achteraf nooit rechtvaardig worden.

Lieve meneer Duchâtelet. U bent niet slechter, maar zeker ook geen haar beter dan de vijftien andere voorzitters in de eerste klasse. U denkt in de eerste plaats aan uw eigen portefeuille, net als alle anderen. Maar heb alsjeblieft de ballen aan uw lijf om dat toe te geven, in plaats van de opportunistische moraalridder uit te hangen. Dank u wel.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.