Minder tegengoals in de Play-offs

DONDERDAG, 8 MEI 2014, 01:57 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Sinds Besnik Hasi John van den Brom opvolgde, slikt Anderlecht veel minder tegendoelpunten. Anderlecht-online becijferde de vijandelijke doelpunten en ging voor u op zoek naar de oorzaken van de opmerkelijke ommekeer.


Cijfers

In zeven Play-off 1-duels moest Silvio Proto zich amper vier keer gewonnen geven. Dat komt neer op een gemiddelde van 0.57 tegendoelpunten per wedstrijd. In de reguliere competitie kreeg paars-wit nog 31 goals om de oren in 30 wedstrijden. Gemiddeld dus net iets meer dan één per wedstrijd.

Anderlecht slikt dus 45 procent minder tegendoelpunten in de play-offs dan in de reguliere competitie. Nochtans kom je in de play-offs geen zwakke broertjes tegen, zoals in de reguliere competitie wel het geval is.

De vijf andere teams in Play-off 1 slikken wel meer doelpunten dan voor de start van de play-offs. Zulte Waregem en Lokeren krijgen elk dertien procent meer doelpunten tegen, Club Brugge 22 procent. Bij Lokeren steeg de productie van tegendoelpunten met niet minder dan 121 procent. De absolute nummer één is Standard met een verhoging met maar liefst 127 procent.

Het aantal tegendoelpunten van de vijf andere clubs in Play-off 1 steeg gemiddeld met 54 procent. Bij Anderlecht zakte dat met 45 procent. Een te groot verschil om toeval te zijn of af te hangen van een niet gefloten strafschop of een bal op de paal.

Oorzakengt;

Allereerst moet gezegd worden dat Silvio Proto in deze play-offs een grootse vorm etaleert. Het gaat echter verder dan dat. Van den Brom koos op moeilijke momenten vaak voor drie verdedigende middenvelders. Zo stonden Kljestan, Gillet en De Zeeuw soms samen centraal op het middenveld.

Hasi vond een andere oplossing: Hij koos vanaf speeldag twee in de play-offs opnieuw voor Bram Nuytinck. Hij maakte van Cheikhou Kouyaté de enige echt defensieve middenvelder, waardoor Youri Tielemans zich offensief wat meer kon uitleven.

De sleutel lag echter op de flanken. Hasi koos voor defensiever ingestelde flankspelers. Hij vraagt van Dennis Praet en Andy Najar om hun leven te geven voor hun back, om het in José Mourinho-termen uit te drukken.

Dit gaat uiteraard ten koste van de aanvallende impulsen van beide jongelingen, maar de cijfers geven de Albanese trainer gelijk: 13 op 18 vanaf speeldag twee.

Natuurlijk wilt elke supporter Anderlecht aanvallend en flitsend voetbal zien brengen, maar tijdens deze play-offs primeren de resultaten. Samen met Matías Suárez wordt ook het aanvallende voetbal terugverwacht op speeldag één van het seizoen 2014-2015.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.