26 mei 2013: de ommekeer voor Vanden Borre

DINSDAG, 13 MEI 2014, 09:01 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

Toen Anthony Vanden Borre de 20 km door Brussel liep voor 'Tous a bord', een organisatie die zich inzet voor mindervaliden, gingen zijn ogen open. Toen kwam de déclic die hem mogelijk naar het WK in Brazilië brengt.


De organisatoren van het loopevenement hadden 20 euro in de zakken van Vanden Borre gestopt omdat de verwachting was dat hij na 5 kilometer zou opgeven. Dan kon hij de taxi terugnemen. De fysieke conditie van de speler was nul en hij ging dan ook diep om te finshen tussen de mindervaliden en de vijftigjarige hobbylopers.

"Die dag ben ik voor de spiegel terechtgekomen", aldus Vanden Borre. "Ik kwam jonge mensen tegen die niet gespaard waren door het leven, mensen in een rolstoel, of die blind waren. Maar allemaal hadden ze beslist om vooruit te gaan, om zichzelf niet als slachtoffer te zien en om van hen zwaktes hun sterkte te maken."

Het overlijden van zijn moeder, te vroeg in het grote spel gegooid, matige begeleiding gekregen: elk excuus was goed om zijn mislukkingen en dieptepunten goed te praten. Vanden Borre nam zich voor om geen excuses meer te zoeken, die er eigenlijk geen waren en zijn leven in handen te nemen.

Hij putte ook veel inspiratie uit de biografie van tenniser André Agassi, die ook diep gezeten had maar terugknokte van de 200e naar de eerste plaats op de wereldranglijst. "Druk maakte plaats voor ambitie", vertelt de tenniser. "Dat stemde tot nadenken en ik vocht terug, terwijl iedereen dacht dat ik ging stoppen met tenissen."

De baard van Vanden Borre dateert uit zijn moeilijke periode. Hij liet dan zijn baard groeien om zijn dubbele kin te verbergen omdat hij tien kilo te zwaar stond. "Ik houd die baard, omdat hij me eraan herinnert van waar ik kom", vertelt Vanden Borre. "Ik zag er toen verschrikkelijk uit, ik hield niet meer van mezelf."

Nu, bijna een jaar later, heeft de rechtsback zijn swung terug gevonden, met als bewijs de prachtige 'panna' tegen Genk en het 'wuivende handje' achteraf.

Vanden Borre wil ook zelf projecten opstarten onder andere samen met zijn oudere broer Rudy, die doofstom is. Een handicap die nog altijd teveel op de achtergrond verdwijnt volgens Vanden Borre. "Ik denk dat ik altijd al een goed mens geweest ben, maar vroeger durfde ik dat niet te tonen."

Vandaag weet Vanden Borre of hij deel uitmaakt van de 26-koppige voorselectie van de Rode Duivels voor het WK. Een plaatsje in de definitieve kern zou de ultieme beloning zijn voor zijn comeback.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.