Cl-loting: Anderlecht in pot 3 of 4?

VRIJDAG, 16 MEI 2014, 02:42 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht verzekerde zich donderdagavond van een plek in de voorronde van de Champions League en heeft een grote kans om meteen naar de groepsfase te mogen. Wij onderzochten wat er Anderlecht in beide scenario’s te wachten staat.


Voorronde

Indien Anderlecht zondag toch nog naast de titel en het rechtstreekse Champions League-ticket zou grijpen, belandt het in de derde voorronde in het niet-kampioenenspoor. Daar is het zeker reekshoofd en komt het uit tegen clubs als Panathinaikos of Feyenoord. Voor Standard of Club Brugge hangt de status van reekshoofd aan een zijden draadje.

In de laatste voorronde is de Belgische nummer twee zeker geen reekshoofd. De tegenstander wordt dan een absolute klepper: Arsenal, Porto, Bayer Leverkusen, Napoli, Zenit Sint Petersburg of Athletic Bilbao. Die laatste club wordt enkel reekshoofd indien Zenit wordt uitgeschakeld in de derde voorronde.

Hoofdtabel

Om pot vier te vermijden bij de loting, moet Anderlecht logischerwijs minstens acht teams achter zich houden op basis van de Uefa-coëfficiënt. Dat wordt een dubbeltje op zijn kant.

Zodanig zelfs dat het Anderlechtpubliek in de wedstrijd tegen Lokeren omstreeks minuut 60 zal mogen juichen als Erciyesspor niet verloor. Geloof het of niet.

Met AS Monaco en AS Roma zijn er al twee teams met een slechtere Uefa-coëfficiënt zeker van een plekje op de hoofdtabel. Daarnaast hebben ook alle clubs in het kampioenenspoor van de voorronde een slechtere coëfficiënt dan paars-wit. Uit dit kampioenenspoor plaatsen zich uiteindelijk vijf teams voor de groepsfase.

Anderlecht laat dus al zeker zeven teams achter zich. achttien reeds gekwalificeerde clubs hebben een betere coëfficiënt dan paars-wit. Van de zeven overige clubs die zich plaatsen, mag Anderlecht dus niet de slechtste coëfficiënt hebben wilt het pot vier vermijden.

Vijf plaatsen worden ingenomen door clubs uit het niet-kampioenenspoor. Één van de hierboven beschreven kleppers moet zich dus door een kleine club laten verrassen om paars-wit over te hevelen naar pot drie.

Aangezien Standard een slechtere Uefa-coëfficiënt heeft, is Anderlecht zeker van een plek in pot drie als het zich via de voorrondes plaatst. Al zal dat maar een schrale troost zijn, mocht het zondag alsnog mislopen.

Het laatste ticket

De laatste voorronde wordt echter pas eind augustus beslecht. Om sneller duidelijkheid te hebben, hangt alles af van het laatste rechtstreekse ticket. Dat van Turkije. En laat net dat een kafkaiaans verhaal zijn...

Vanaf hier wordt het te belachelijk voor woorden. Waarvoor mijn excuses. Vlucht gerust naar het kruisje rechts bovenaan uw scherm indien u het niet meer aankan.

Fenerbahçe verzekerde zich eind april al van de titel in Turkije en heeft een slechtere Uefa-coëfficiënt dan Anderlecht. Normaal gezien case closed en paars-wit naar pot drie. Niet dus.

De Uefa schorste Fenerbahçe vorig jaar namelijk voor twee seizoenen. De club uit Istanbul mag volgend seizoen dus niet deelnemen aan de Europese competities. Het rechtstreekse Turkse ticket gaat dus naar de nummer twee: Galataseray of Besiktas.

Met nog één speeldag op het programma heeft Galataseray welgeteld één punt voorsprong op Besiktas. Galataseray staat boven Anderlecht op de coëfficiëntlijst, Besiktas onder paars-wit.

Indien Galataseray zondag dus niet wint van Erciyesspor en Besiktas dat wel doet tegen Gençlerbirligi, is Anderlecht zeker van pot drie indien het zelf de titel pakt.

Om af te ronden nog voor de Anderlechtsupporters met sadistische trekjes: indien Galataseray verliest en Besiktas gelijkspeelt, eindigen beide clubs met gelijke punten en evenveel gewonnen wedstrijden. Galataseray heeft echter een voordeel van zes eenheden op gebied van doelsaldo.

Wat er in Turkije gebeurt bij een identiek doelsaldo mag de stadionomroeper van Anderlecht opzoeken, indien hij zondag op het uur een extra momentum wilt creëren. Al is de kans dat die zich daarmee bezighoudt even klein als dat het doelsaldo in de Turkse competitie het lot van Anderlecht bepaalt...

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected].




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.