Proto blikt terug na zijn blessure

ZATERDAG, 9 AUGUSTUS 2014, 16:29 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

Zondag staat de wedstrijd tegen Charleroi op het programma en zoals verwacht staat Proto onder de lat en verhuist Kaminski naar de bank. Na het gemiste WK door een armbreuk is Proto ambitieuzer dan ooit


18 mei 2014, Proto is met paars-wit op weg naar landstitel nummer 33 als het noodlot toeslaat. Nill De Pauw trapt de doelman aan en Proto voelt meteen aan dat het serieus is en vraagt om gewisseld te worden, het harde verdict: een armbreuk. De doelman mag direct een streep trekken door het WK, bondscoach Wilmots had hem vijf dagen eerder opgeroepen als derde doelman.

Gemist WK

"Dat WK zou een bekroning van mijn carrière geweest zijn. Zelfs als derde doelman had ik zin om mee deel uit te maken van die hechte groep. Echt waar. Sommige verwijten me nu dat ik me niet ontgoocheld genoeg toonde, maar ik treurde vooral in mezelf. Akkoord, mijn echtgenote Barbara stond niet te springen, omdat ik weken naar Brazilië zou gaan," zegt Proto in Gazet van Antwerpen.
"Het huishouden runnen als zwangere vrouw met twee kinderen is nu eenmaal niet evident, maar toen ik geblesseerd raakte, was ze net zo ontgoocheld als ik. Terwijl ik steunsms'jes kreeg van Bossut, Courtois en De Pauw, heb ik Barbara moeten troosten. Al maakten we er het beste van. Na mijn armoperatie gingen we op reis naar Las Vegas en Los Angeles en trokken we naar Marbella."

Kaminski terug naar de bank

Tijdens de blessure van Proto nam Kaminski zijn plaats in als eerste doelman. Deze laatste is nu ook zwaar ontgoocheld omdat hij weer naar de bank verhuisd nu Proto terug fit is. "Ik vind het normaal dat ik in de goal sta want ik heb keihard gerevalideerd, de pijn verbeten en lig vier weken voor op schema. Uiteraard is Thomas ongeduldig, maar het is niet dat hij veertig matchen heeft gespeeld en ik hem plots verstoot. Misschien heeft mijn blessure mij wel een transfer gekost en was Kaminski dan eerste keeper geweest, maar daar moeten we niet aan denken. Op zijn leeftijd moet Thomas vooral spelen en dus lijkt een uitleenbeurt de beste oplossing," besluit Proto.

Gaan vissen om te ontstressen

Proto geeft de raad aan Kaminski om mentaal rust te vinden, die mentale rust vindt Proto bij zijn gezin en bij het vissen. "Bij mijn familie vergeet ik het voetbal. Ook al omdat mijn zonen Theo en Kenzo niet geïnteresseerd zijn in voetbal. Mijn vrouw Barbara was nog Belgisch kampioene taekwondo en ze neigen meer naar die sport. Ik zou mijn kinderen zelfs aanraden om een individuele sport te doen, zodat ze niet afhankelijk zijn van anderen. Wie weet wordt mijn derde zoon, die in september wordt geboren, wel een voetballer. Ik ben blijkbaar goed in het maken van jongetjes, maar ik zou mijn kinderen nooit richting het voetbal pushen."
Maar niet enkel bij zijn gezin komt Proto tot rust, ook bij het vissen is hij compleet zen: " Je denkt dat ik een zenuwachtig type ben, hé. Maar ik kan lang wachten tot ik iets vang, nadenkend aan de vijver. Gelukkig heb ik ook regelmatig beet. Hopelijk kan ik hier straks gaan vissen met mijn goeie vriend Daniël Van Buyten, want hij is ook een liefhebber."

Daniël Van Buyten

Wil dit dan zeggen dat Van Buyten voor Anderlecht gekozen heeft? "Neen, neen," reageert de doelman snel, "daar spraken we nog niet echt over. Ik zou het zelfs begrijpen als hij neen zegt, want na zijn fenomenale WK kan een foutje hier zijn reputatie aanvreten. Een terugkeer van Duitsland naar België lijkt evident, maar toch.... Al zou hij hier met zijn extreem professionele mentaliteit wel een leider kunnen zijn. Want dat is wat Anderlecht nodig heeft. Ook op het middenveld hebben we nog nood aan iemand die het elftal kan dragen. Milivojevic boekt progressie, maar het is een cruciale positie die vroeger perfect werd ingevuld door Biglia en Kouyaté."

Biglia en Courtois

Proto keert nog even terug naar het WK om het over de vroegere kapitein van Anderlecht te hebben: "Straf, hoe Biglia de WK-finale heeft gespeeld. Na alle kritiek dat hij hier in België kreeg was hij ook één van de beste transfers van Lazio en tegen de Duivels was hij de man van de match."
Wat het gesprek naadloos bij Courtois brengt: "Wat Courtois op zijn 21ste toont is buitenaards," looft Proto de doelman van Chelsea, "hij staat veel verder dan ik op die leeftijd. Volgens mij zelfs verder dan Pfaff en Preud'homme. Mocht ik Mourinho zijn, dan kies ik voor Thibaut in de goal."

Kawashima

Vorige week verkondige Standard coach Guy Luzon dat Kawashima de beste keeper is van België, iets waar Proto onmiddellijk moet om glimlachen. "Het is normaal dat de Standardtrainer dat zegt. Vorig seizoen was Kawashima misschien de beste keeper in de reguliere competitie, maar niet meer in de play-offs. En het is net in play-off 1 dat je je ploeg kampioen moet maken," besluit Proto met een knipoog.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.