Opinie: Belangrijke week voor België

MAANDAG, 25 AUGUSTUS 2014, 04:20 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Jaar na jaar claimen analisten dat het niveau van de Belgische competitie gezakt is. Deze zomer lijkt dat ook te kloppen. De Belgische topclubs lijken momenteel behoorlijk verzwakt.


Koude douche

Enkele dagen geleden selecteerden de spelers van Anderlecht hun collega’s uit Brugge en Luik voor de zogenaamde Ice Bucket Challenge. Beide clubs kregen dit weekend echter ook op sportief vlak een koude douche te verwerken.

Club Brugge verloor van K.V. Mechelen en blijft achter met acht op vijftien. Standard behaalde zelfs nog een punt minder. Dit weekend kwam het niet verder dan 2-2 tegen Westerlo. Over Racing Genk gaan we het voorlopig zelfs niet hebben.

Dertien op vijftien

Anderlecht staat met dertien op vijftien al drie punten los, maar ook in de hoofdstad is er allesbehalve reden tot euforie. Moeskroen-Péruwelz, Oostende, Charleroi, Westerlo en Waasland-Beveren zijn nu niet meteen de sterkste teams uit de competitie. Toch deed het geleverde spel keer op keer pijn aan de ogen.

Anderlecht verloor deze zomer naast enkele jonge talenten ook Massimo Bruno, Cheikhou Kouyaté, Guillaume Gillet, David Pollet, Ronald Vargas en Demy de Zeeuw. De transfer van Steven Defour was een meesterzet; maar er zijn nog een aantal zetten nodig om de concurrentie schaak te zetten. Laat staan schaakmat.

Volwaardige spelers

De huidige paars-witte kern bestaat cru gezegd uit maar zeventien volwaardige spelers. Daarvan vertrekken er in principe nog twee: Thomas Kaminski en Luka Milivojevic of Sacha Kljestan.

Daarnaast zijn er nog een aantal jongeren als Michael Heylen, Fede Vico en Aaron Leya Iseka die op huurbasis mogen vertrekken. Nathan Kabasele, Davy Roef en Leander Dendoncker toonden al flarden van hun talent, maar hebben nog veel werk om in aanmerking te komen voor een basisplek.

Samuel Bastien, Andy Kawaya en Hervé Matthys hebben nog alles te bewijzen, Oswal Alvarez hoeven we ook niet meteen tussen de lijnen te verwachten en Nicaise Kudimbana is er enkel voor noodgevallen. Zowel centraal achterin, rechtsachter en op rechtsmidden zijn er momenteel te weinig opties.

57 en meer

Als Anderlecht dit jaar de bekerfinale haalt en vanuit de groepsfase van de Champions League tot pakweg de achtste finale van de Europa zou geraken, speelt het dit seizoen 57 officiële wedstrijden. Tel daarbij nog een tiental (belofte)interlands en je weet dat het onrealistisch is om te verwachten dat elke speler elke wedstrijd kan spelen.

Vijf volwaardige verdedigers en één rechtermiddenvelder zijn simpelweg Anderlechtonwaardig. Het past echter binnen de nieuwe strategie waarbij een fatsoenlijke, meerderjarige bankzitter als kapitaalsvernietiging wordt gezien.

Charlton B

Standard is –weinig verrassend- het mooiste voorbeeld van deze strategie. Eerder verkocht het naast Michy Batshuayi en Imoh Ezekiel ook William Vainqueur.
Toch leende het de oerdegelijke Yoni Buyens uit aan Charlton omdat die vorig seizoen toevallig af en toe op bank zat.

Dat Charlton is trouwens met een knappe acht op twaalf aan de competitie begonnen. Als het in januari nog uitzicht heeft op promotie, wordt Standard gedegradeerd tot Charlton B. Een Belgische titel en het rechtstreekse Champions League-ticket wegen namelijk niet op tegen de exuberante tv-gelden in de Premier League.

Club Brugge leek lange tijd op weg om de titelfavoriet te worden, maar lijkt nu alsnog Vadis Odjidja en Maxime Lestienne te verliezen. Het zal nu wel doorduwen voor Hans Vanaken, maar blijft zelfs dan verzwakt achter. De klasseflitsen van Nikola Stom ten spijt.

Gok

Het sportieve Sadomasochisme van Club Brugge en Standard brengt de paars-witte bestuurskamer aan het twijfelen of er nog wel een nieuwe speler nodig is. Na drie opeenvolgende titels kan het gokken door geen versterking meer te halen en te hopen dat de medische staf een rustig jaar tegemoet gaat.

Zelfs als Anderlecht dit jaar op plek twee of drie strandt, behaalde het drie titels op vier jaar. Een gemiddelde waar geen enkele supporter over kan zeuren. Bovendien gaan een extra investering van een miljoen of drie paars-wit heus niet naar de tweede ronde van het kampioenenbal loodsen. Plek drie en een knappe Europa League campagne kan wel, maar is financieel dan weer minder interessant.

Behoudens een Russisch of Zwitsers mirakel komen Standard en Club Brugge dit seizoen uit in de Europa League. Het is echter maar de vraag hoe serieus beide teams deze competitie zullen nemen. Standard maakte zichzelf en het Belgische voetbal vorig seizoen al eens belachelijk en zal dit jaar zijn beste spelers nodig hebben in de vaderlandse competitie als het Play-off 1 wilt halen.

In dat geval draagt blauw-zwart de zware verantwoordelijkheid om de Belgische coëfficiënt te verdedigen. Ook Lokeren heeft na een knappe 1-0 zege tegen Hull City nog een behoorlijke kans om de groepsfase te bereiken, maar zal het vanuit pot vier sowieso lastig krijgen.

Positieve eindnoot

Sta mij toe deze langgerekte klaagzang toch met een positieve noot te besluiten. Doordat er een slecht jaar wegvalt, doet België dit seizoen vrijwel zeker een goede zaak op de Uefa ranking. De kans is reëel dat we over Nederland wippen en ook Oekraïne is allesbehalve buiten schot.

België staat momenteel tiende, maar kan dus perfect naar plek acht of negen wippen. Een goede Europese campagne verzekert ons voor een aantal jaren van
het rechtstreekse Champions League-ticket en kan misschien zelfs een zesde ticket opleveren. Twee jaar geleden stonden we nog dertiende en hing het rechtstreekse ticket af van de winnaar van de Champions League.

De transfermarkt is nog een week open. Zeven dagen om onze competitie te voorzien van een serieuze kwaliteitsinjectie. We leven op hoop en hoop doet leven.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]. Haatmails en meer van dat fraais zijn welkom op hetzelfde adres.




anderlecht-online forum