Uitschakeling Standard levert miljoenen op

WOENSDAG, 27 AUGUSTUS 2014, 04:04 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Zenit Sint-Petersburg veroordeelde Standard dinsdagavond tot de groepsfase van de Europa League. Dit heeft een grote impact op de paars-witte inkomsten uit de zogenaamde market-pool en levert Anderlecht een smak geld op.


Market-poel

Gemiddeld 45 procent van de Champions League inkomsten komen uit de zogenaamde market-pool. Om de exacte berekening hiervan uit te leggen heb je een masterdiploma wiskunde nodig. Om het in grote lijnen uit te leggen gelukkig niet.

De inkomsten uit de market-poel zijn afhankelijk van vier criteria:
1) Sportieve prestaties in de Champions League
2) Aantal kijkers voor de eigen wedstrijden
3) Eindklassering in de afgelopen, vaderlandse competitie
4) Aantal geplaatste clubs uit eigen land

Standard

Voor 1 en 2 maakt het weinig uit of Standard zich al dan niet plaatste. Voor 3 en 4 wel. De market-poel voor België bedroeg vorig seizoen ongeveer 12.25 miljoen euro.

Aangezien deze market-poel jaarlijks met meer dan tien procent stijgt, –vorig seizoen zelfs negentien- is het niet denkbeeldig dat de Belgische market-poel dit seizoen om en bij de 14 miljoen euro zal bedragen.

Concreet

Anderlecht kreeg vorig jaar 25 procent van die 12.25 miljoen euro, door de zwakke sportieve prestaties en de niet super interessante tegenstanders. Als we er van uitgaan dat die 25 procent min of meer stabiel blijft, haalt Anderlecht er dit jaar 3.5 miljoen euro uit.

Als Standard zich had geplaatst, moest Anderlecht die market-poel delen met de Luikenaars. Als kampioen (zie 3) had paars-wit recht op om en bij de 57 procent uit de pool. Van het deel dat ze uit de Belgische pool kregen, zouden ze dus 43 procent moeten afstaan aan de Luikenaars

Door de uitschakeling van Standard verdient Anderlecht volgens bovenstaande berekening meer dan anderhalf miljoen euro. Dit kan echter nog hoger oplopen.

Barcelona en Real Madrid

Als het Belgische journaille binnenkort aan Herman Van Holsbeeck of Roger Vanden Stock vraagt welke club ze willen loten, zullen ze wellicht Real Madrid of Barcelona antwoorden. Omdat ze Lionel Messi en Cristiano Ronaldo aan het werk willen zien? Nou, niet echt.

Vorig seizoen zaten Ajax en Celtic in de groep bij Barcelona en FC Kopenhagen bij Real Madrid. Het is een publiek geheim dat de wedstrijden van de twee Spaanse toppers voor waanzinnige kijkcijfers zorgen. Ajax en Celtic kregen meer dan 45 procent uit de totale market-poel van hun land, Kopenhagen zelfs 53.

Basel en Victoria Plzen moesten het zonder Spaanse grootmacht stellen en haalden respectievelijk 13 en 14 procent van het potentiële bedrag binnen. Minder dan een derde van wat Ajax of Celtic kregen, een kwart van het Deense percentage.

Conclusie

Als Anderlecht Real Madrid of Barcelona loot, zouden hun inkomsten uit de market-poel wel eens kunnen stijgen van 3.5 naar zeven miljoen euro en loopt de winst door de niet-kwalificatie van Standard op tot boven de drie miljoen euro.

De loting voor de groepsfase is op 28 augustus en de transfermarkt is open tot en met 31 augustus. Denkt U wat ik denk?




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.