Vooruitblik: Anderlecht – Borussia Dortmund

WOENSDAG, 1 OKTOBER 2014, 13:44 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht neemt het vanavond in eigen huis op tegen het grote Borussia Dortmund. De Duitsers zijn zonder twijfel favoriet. Toch lijkt Anderlecht meer dan ooit kans te maken op een stunt(je). Wij leggen uit waarom.



Blessurelast

Het hoeft geen twijfel dat Dortmund straks een stevige ploeg tussen de lijnen zal brengen. Van de elf spelers zouden er minstens tien en wellicht zelfs elf een vaste waarde zijn bij Anderlecht. Toch ontbreken er vanavond heel wat grote namen bij de Dortmund.

In totaal zit er momenteel voor meer dan 125 miljoen euro aan transferwaarde * in de Duitse ziekenboeg. Dat is ongeveer evenveel als de totale spelerswaarde van Club Brugge, Standard en Racing Genk opgeteld. Dortmund mist met Ilkay Gündogan, Nuri Sahin, Sebastian Kehl en Oliver Kirch bovendien niet minder dan vier centrale
middenvelders.

Afgelopen weekend depanneerde centrale verdediger Mattias Ginter op het middenveld. Naast –basisspeler- Sven Bender heeft Dortmund-coach Jürgen Klopp in het hart van de ploeg enkel nog Milos Jojic en Mitsuru Maruoka ter beschikking. Die laatste komt normaal gezien zelfs uit voor de tweede ploeg.

Met Marco Reus, Henrikh Mkhitaryan en de eerder vermeldde Gündogan, mist Dortmund bovendien drie van haar vijf meest waardevolle spelers.

Twee keer zeventien

Anderlecht verloor voor het laatst op 21 april 2013. Thomas Buffel bezorgde Racing Genk toen een gevleide overwinning door in minuut 89 te scoren met een heerlijke lob. Sindsdien is Anderlecht veertien competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Het won ook de supercup en haar eerste bekerwedstrijd. Ook op het veld van Galatasaray werd niet verloren. In totaal dus zeventien wedstrijden.

Ook in eigen huis is Anderlecht al zeventien wedstrijden op rij ongeslagen. In het Constant Vanden Stockstadion verloor het voor het laatst op 27 november 2013. Rodrigo counterde Benfica toen in blessuretijd naar de driepunter. Dat is intussen meer dan tien maand geleden. Sindsdien is Anderlecht al zestien competitiewedstrijden ongeslagen. Het won in eigen huis ook de supercup. Zeventien dus.

Vanavond moet nummer achttien volgen. Frank Acheampong is nummer achttien bij Anderlecht. Een voorteken? De Ghanese sprintbom begint wellicht op de bank.

Linksachter

Anderlecht speelde op speeldag één behoorlijk aanvallend op het veld van Galatasaray. Andy Najar op de rechtsachter en al snel Acheampong op linksachter. Paars-wit domineerde en had voor de vermaledijde blessuretijd inging altijd 0-2 moeten voorstaan. Ondanks de laattijdige gelijkmaker leverde de wedstrijd Anderlecht een flinke dosis zelfvertrouwen op. Vertrouwen dat ze vanavond ook moeten uitstralen.

Met elf acht de bal blijven, is smeken om een afstraffing. Dé man van de geel-zwarte competitiestart is zonder twijfel rechtsbuiten Pierre-Emerick Aubameyang. Een razendsnelle, Gabonese Fransman en de rechtstreekse tegenstander van onze linksachter. Wat plaatst Hasi daar vanavond tegenover? Belgische ervaring of Ghanese snelheid? Nummer drie of de eerder vermeldde nummer achttien?

Jullie mening

Uit onze webpoll blijkt dat 39 procent van jullie gelooft in een overwinning, terwijl ‘slechts’ 33 procent een nederlaag vreest. 28 procent verwacht een gelijkspel. Tegen Galatasay geloofde slechts 21 procent in een overwinning.

Jullie geloven er in en dat moeten de spelers straks ook doen. Vanaf minuut één. In principe zelfs al van voor de aftrap. Als Mats Hummels de toss verliest, hoeven we hem ook niet te vragen aan welke kant hij wilt spelen.

Dortmund is een Europese grootmacht die twee jaar geleden nog de finale van de Champions League speelde. De kans dat Anderlecht vanavond verliest is reëel. Daar is op zich echter niets mis mee. Zolang Anderlecht maar vertrouwen uitstraalt en aanvallend voetbal op de mat legt. Van voor de aftrap tot in de allerlaatste seconde van de blessuretijd.

Verschillende spelers van Dortmund verklaarden al dat ze geen enkele speler van Anderlecht kennen. Ze zullen ze wel leren kennen. Anderlecht – Dortmund is vanavond vanaf 20u20 te bekijken op 2Be.

* cijfergegevens: transfermarkt.de

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.