Opinie: De Europa League-droom

WOENSDAG, 5 NOVEMBER 2014, 04:51 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Het is al van 2000-2001 geleden dat Anderlecht nog eens Europees wist te overwinteren vanuit de Champions League. De CL-miljoenen en een mooie EL-campagne. Dit jaar lijkt het er opnieuw in te zitten.


Binnen drie weken neemt Anderlecht het in eigen huis op tegen Galatasaray. Tegen dan zouden Defour en Nuytinck in principe moeten terug zijn. Bovendien kan Anderlecht de komende weken en enkel maar sterker worden.

Wie is er op dit ogenblik in topvorm? Dennis Praet en Frank Acheampong, akkoord. Al de anderen zitten op hun tandvlees, komen terug uit blessure, liggen nog in de lappenmand of komen pas terug van de diëtist.

Bij de Turken rommelt het momenteel. Spelers worden niet of veel te laat en hun supporters bekogelen tegenwoordig zelfs vijandige supporters met vuurpijlen. Veel gekker moet het volgens ons niet meer worden om uit competitie genomen te worden.

Hoewel de Europa League financieel niet overdreven interessant is, zou een Europese overwintering wel eens deuren en portefeuilles kunnen openen. De Europa League is een platform om de marktwaarde van onze spelers op te drijven en een pak meer geld te krijgen voor een speler als Praet, die we normaalgezien en jammer genoeg toch kwijt zijn na dit seizoen.

Daarnaast biedt de Europa League ook mogelijkheden om punten te sprokkelen voor de Uefa-coëfficiënt. Zo kunnen ze het rechtstreekse CL-ticket voor de komende jaren (helemaal) veiligstellen en sprongen maken op de clubranking, waardoor het opschuift naar pot drie. Het loot dan jaar na jaar in principe een haalbare / haalbaardere tegenstander, waardoor nachtmerries van 0 op 18 definitief verdwijnen.

De 9 op 12 van de U19 in de Youth League en de sterke prestaties van de jonkies in de A-kern bewijzen dat de keuze voor de jeugd de juiste was. De oververmoeidheid en daaraan gekoppelde blessures bevestigen echter ons vermoeden dat de jeugd nog iets meer moet worden omringd.

Anderlecht had de afgelopen jaren een veel te brede kern, met tientallen uitgeleende spelers waarvan het een deel van de salarissen moest blijven uitbetalen. Dat tijdperk ligt gelukkig achter ons. Anderlecht heeft momenteel echter een tweetal volwaardige spelers te weinig. Een euvel dat in de winter zal worden verholpen. Zeker als paars-wit Europees overwintert.

Eén echte versterking en een tweetal rotatiespelers erbij en Anderlecht kan een rol van betekenis gaan spelen in de Europa League. Niet dat hen dat plots topfavoriet zou maken voor de eindzege, maar het geeft hen wel de kans om uit te groeien tot een revelatie, zoals clubs als Bazel en Salzburg dat de afgelopen jaren deden.

Na de stunt op Arsenal vielen de felicitaties van ex-spelers als Kompany, Lukaku en Bossaerts op. Met Wasilewski zat er zelfs een ex-speler in de tribune en Mbark Boussoufa wordt/werd in verband gebracht met een terugkeer.

Het lijkt een gedroomd scenario. De toptalenten uit de eigen jeugd aanvullen met ex-spelers, die voor absolute topclubs speelden. De doorsnee Anderlechtsupporter hoopte dat Anderlecht Van Buyten had kunnen inlijven. Wat een boost zou het niet zijn als ze op een dag de terugkeer van Kompany of Lukaku konden realiseren?

Eens de toptalenten onhoudbaar worden, kunnen ze voor het grote geld naar het buitenland vertrekken. Met dat geld kunnen dan echte versterkingen gehaald worden voor de overgebleven posities.

Is dit alles te simplistisch en optimistisch? De toekomst zal het uitwijzen. Maar het lijkt ons in elk geval geloofwaardiger dat Anderlecht op deze manier de komende
jaren een vaste waarde wordt bij laatste acht in de Europa League dan dat paars-wit in een half uur drie keer scoort tegen Arsenal…

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected].




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.