Statistieken: Praet evenknie van De Bruyne

WOENSDAG, 19 NOVEMBER 2014, 16:40 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Dennis Praet verlaat Anderlecht wellicht deze zomer. Anderlecht vraagt tien miljoen euro voor hem. Wij legden zijn statistieken naast die van Kevin De Bruyne. Dat leverde enkele onwaarschijnlijke resultaten op


Kevin De Bruyne en Dennis Praet vertonen opvallende gelijkenissen. Ze voetballen op dezelfde posities en passeerden beiden bij Racing Genk. Ze zijn ploegmaats bij de Rode Duivels en werden op zeventienjarige leeftijd naar de A-kern van respectievelijk Racing Genk en Anderlecht gehaald. Zelfs qua lengte lossen ze elkaar amper één centimeter.

Statistieken van spelers naast elkaar leggen is vaak even irrelevant als appels met peren vergelijken. In dit geval menen we echter voldoende gelijkenissen te zien om dat toch te doen.

Dennis Praet speelt op dit moment al vier en een half jaar in de A-kern van Anderlecht. Hij speelde daarin 111 wedstrijden. * Daarin kwam hij aan dertien doelpunten en 25 assists. In zijn eerste vier en een half seizoen voor Racing Genk, kwam De Bruyne aan 94 wedstrijden. Hij was daarin goed voor… dertien doelpunten en 25 assists.

Op het eerste zicht zijn de statistieken van De Bruyne dus beter. Je kan echter ook stellen dat Praet minder blessuregevoelig is. Daarnaast speelde De Bruyne maar vier wedstrijden in de Champions League voor Racing Genk, terwijl Praet er al vijftien speelde.

Vertellen dat een doelpunt of assist in de Champions League meer waard is dan één in de vaderlandse competitie is een open deur intrappen. De Bruyne slaagde er –tot op vandaag- niet in om een doelpunt te scoren of een assist af te leveren op het kampioenenbal. Praet was wel al goed voor één doelpunten en één assist. Zijn tweede doelpunt werd overigens onterecht afgekeurd tegen Borussia Dortmund.

De Bruyne is veel en veel sterker dan Praet op stilstaande fases. Hij verzamelde op die manier dan ook het leeuwendeel van zijn statistieken. De doelpunten en assists van Praet komen er dus veel meer tijdens het spel.

Een voordeel, want geen enkele speler uit de Belgische competitie zal meteen stilstaande fases voor zijn rekening mogen nemen bij een Europese topclub. Ten slotte is Praet ook defensief en fysiek sterker dan de De Bruyne van Racing Genk.

De Bruyne verkaste naar Chelsea voor acht miljoen euro, waar hij in de competitie en Champions League samen welgeteld 160 minuten mocht spelen. Toch verkochten The Blues hem uiteindelijk voor 22 miljoen euro (!) Vandaag is hij de assistenkoning van Europa en ligt zijn marktwaarde nog hoger dan die 22 miljoen euro.

Anderlecht liet zich ooit ringeloren door datzelfde Chelsea door Romelu Lukaku te laten gaan voor twaalf miljoen euro dat via (aan speelminuten gerelateerde) bonussen kon oplopen tot twintig miljoen euro. Lukaku speelde uiteindelijk amper tweehonderd minuten voor Chelsea in de Premier League, maar werd nadien wel verkocht aan Everton voor 35 miljoen euro.

Moet Anderlecht Praet laten gaan voor tien miljoen euro? Oordeelt u vooral zelf.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]

* Belgische competitie, beker, supercup en Europese clubcompetities meegeteld

** cijfergegevens: transfermarkt.de



anderlecht-online forum