Mitrovic: de man van één goal per wedstrijd

MAANDAG, 16 MAART 2015, 17:36 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Aleksandar Mitrovic scoorde gisteren zijn veertiende doelpunt van het seizoen. Hij verspreidde deze doelpunten over evenveel duels. Het is opvallend hoe weinig Mitrovic meer dan één keer scoort. Zeker als we gaan vergelijken.


Anderlecht - Gent, minuut 15: Aleksandar Mitrovic scoort. Uw dienaar dacht bij zichzelf: 'Besnik, het is het moment om je spits te wisselen'. En inderdaad: we spoelen voort naar minuut 24: Aleksandar Mitrovic mist een open kopkans. De Serviër zou naar goede gewoonte niet meer scoren deze wedstrijd.

Anderlecht: verhouding 7,25 tegenover 1

Alle competities samen zit Mitrovic dit seizoen voor Anderlecht aan 21 doelpunten in 40 duels. Enkel voor de beker tegen Patro Maasmechelen scoorde hij meer dan één keer. Voor het punt dat we willen maken is het irrelevant, maar toch: zijn tweede doelpunt viel in de verlengingen.

Vorig seizoen deed Mitrovic het een beetje beter. Toen scoorde hij in de competitie zestien keer. Drie keer (bij zijn debuut tegen KV Mechelen, tegen OH Leuven en tegen Oostende) scoorde hij toen twee keer. Europees en in de beker scoorde hij toen niet.

Tellen we Mitrovic' cijfers van de voorbije twee jaar samen, dan zien we dat hij 7,25 duels waarin hij één keer scoort nodig heeft om 1 wedstrijd te hebben waarin hij meerdere keren de weg naar doel vindt.

Hele carrière: verhouding 6 tegenover 1

Wanneer we de cijfers van Mitrovic opentrekken naar zijn hele carrière, dan zien we dat het een euvel is waar hij al langer mee worstelt. Bij zijn eerste club Teleoptik verspreidde hij zijn zeven doelpunten over evenveel duels. Bij Partizan Belgrado ging het iets beter. Daar scoorde hij 18 doelpunten en drie keer lukte hem twee doelpunten in één duel.

Bij de Servische jeugdploegen zijn de cijfers wel goed. Daar heeft hij in twee wedstrijden meermaals gescoord en in vijf wedstrijden één keer.

De cijfers voor zijn hele carrière: in 54 wedstrijden scoorde Mitrovic één keer en in 9 wedstrijden maakte hij er twee. Meer dan twee lukte nog niet.

Topschutters vijf grootste competities: verhouding 2 tegenover 1

Sinds gisteren is Mitrovic alleen topschutter in België. Laten we dus eens de cijfers van de beste doelpuntenmakers uit de vijf grootste competities erbij nemen: Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. De cijfers daar zijn verbluffend.

De beste vier doelschutters uit deze landen zitten samen aan 343 goals in 484 wedstrijden. Deze spitsen maakten in 162 wedstrijden één doelpunt en in 81 wedstrijden twee of meer. Een verhouding dus van precies 2 tegenover 1.

Ook individueel zijn de cijfers duidelijk: bij deze twintig spelers is er geen enkele die niet meerdere keren scoorde. Is er zelfs geen die het maar één keer deed. Charlie Austin (QPR), Claudio Beauvue (Toulouse) en Luca Toni (Hellas Verona) zijn de 'slechtste' leerlingen met ieder 'maar' twee wedstrijden waarin ze meermaals doel troffen.

Conclusie

Wat leren we uit deze cijfers? Mitrovic is niet iemand die zijn doelpunten in pakketjes maakt, maar er bijna elke wedstrijd staat. Gemiddeld scoort hij in één wedstrijd op twee en dat is absolute top. Alleen is het jammer dat zijn productie stokt na dat ene doelpunt.

Waaraan dit ligt? Sta ons toe om deze hete aardappel door te schuiven naar Besnik Hasi en zijn staf. Aan de kansen zal het niet liggen, want die krijgt hij genoeg. Is het de focus die verdwijnt na dat ene doelpunt? In ieder geval: Mitrovic weet waaraan hij moet werken wil hij hogerop. En Hasi ook wil hij dat zijn topspits hem voor het tweede jaar op rij kampioen maakt.


De statistieken van Mitrovic en de hierboven vermelde spelers en competities kan u hier downloaden: klik hier.



anderlecht-online forum