Anderlecht: hoogste lonen, meeste inkomsten

DONDERDAG, 9 APRIL 2015, 07:54 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Het Nieuwsblad pakt vandaag uit met een financiële doorlichting van de eersteklassers. Uit de cijfers blijkt dat spelers bij Anderlecht veruit het meeste verdienen. Paars-wit is ook met voorsprong de club met de meeste inkomsten.


De cijfers gelden voor het seizoen 2013-2014.

Gemiddeld salaris

Een profspeler bij Anderlecht verdient gemiddeld 600.461 euro bruto per seizoen. Dat heel wat meer dan bij Standard de nummer twee in dit klassement. Daar is het gemiddelde salaris 366.413 euro. Club Brugge staat op drie met 365.383 euro. Helemaal achteraan bengelt Westerlo met 73.121 euro.

Deze cijfers bevatten naast het gewone bruto salaris ook premies, vakantiegeld, dertiende maand en groepsverzekering. Alle profspelers, dus ook jongeren met een minimumcontract en verhuurde spelers, werden in rekening gebracht.

Inkomsten

Anderlecht boekte in het seizoen 2013-2014 70,9 miljoen euro inkomsten. Ook hier staan Standard en Club Brugge op twee en drie met respectievelijk 47,6 en 41 miljoen euro.

Eigen vermogen

De beste graadmeter om te weten hoe gezond een club is, is het eigen vermogen. Dit is het bedrag dat een club overhoudt wanneer het alles verkoopt en alle schulden aflost. Anderlecht komt dan uit op 9,9 miljoen euro.

Paars-wit staat hiermee op plaats drie in België. Genk heeft met 33,7 miljoen euro het grootste eigen vermogen, gevolgd door Standard met 27,8 miljoen euro. Helemaal onderaan bengelt Lierse met een negatief eigen vermogen van 5,2 miljoen euro.

Schulden

Anderlecht heeft momenteel 5,4 miljoen euro schulden. Het staat hiermee op plaats vijf. AA Gent heeft de meeste schulden: 30,6 miljoen euro. Dit komt door de bouw van den Ghelamco Arena.

Problematisch hoeven deze schulden niet te zijn. Je kan dit vergelijken met een particulier die gaat lenen voor een huis. Zolang die zijn lening (hier 'schulden' geheten) goed kan aflossen, is er niets aan de hand.

Enkele losse cijfers over Anderlecht

Opbrengsten: 70,9 miljoen euro
Omzet: 45,5 miljoen euro
Subsidies, transfers en andere: 24,5 miljoen euro
Kosten: 67,7 miljoen euro
Lonen: 33,4 miljoen euro
Afschrijvingen transfers: 7 miljoen euro
Diensten en diverse goederen: 25.2 miljoen euro
Andere: 2,1 miljoen euro
Totale winst: 0 miljoen euro
Uitgaven transfers: 10,4 miljoen euro
Schulden: 5,4 miljoen euro
Eigen vermogen: 9,9 miljoen euro
Loonlast: 72 procent

Analyse Trudo Dejonghe

Sportecononoom Trudo Dejonghe geeft een woordje uitleg bij deze cijfers: "Ons onderzoek toont aan dat er een sterk verband is tussen de lonen die een club betaalt en de sportieve resultaten", zo zegt hij.

"Anderlecht budgetteert ieder jaar deelname aan de Champions League. Het gaat om 15 miljoen euro. Halen ze het kampioenenbal niet, dan zit er niets anders op dan spelers te verkopen."



anderlecht-online forum