Van Holsbeeck: "We staan allemaal scherp"

ZATERDAG, 9 MEI 2015, 14:22 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

Het is zo al een beetje een gewoonte bij Anderlecht, tijdens de play-offs worden geen interviews met de spelers toegestaan. Dus neemt Herman Van Holsbeeck op zich.


Donderdag sprak Van Holsbeeck de gevleugelde woorden: "Het wordt oorlog tegen club", ze staan dus scherp bij Anderlecht.
"Wij allemaal, hier op Anderlecht", reageert de manager, "Niet alleen omwille van de titelstrijd, maar ook wegens al die zever", voegt hij er zuchtend aan toe. "Als ik zo de kranten en de reacties van de lezers lees, is het precies of Anderlecht regelt het Belgische voetbal. Dat is absolute onzin. Kijk wat er gebeurd is met Proto."

Nooit druk oefeningen op commissie

Vele tegenstanders van paars-wit zijn mening dat het bestuur van Anderlecht druk uitoefent op de Belgische Bond of de commissie: "Nooit", reageer Van Holsbeeck verontwaardigd, "Ik heb nog nooit één journalist of iemand anders met een leidinggevende functie gebeld om druk uit te oefenen."

Te braaf

Zelden gaat Anderlecht in beroep of laat het zijn mening horen als ze benadeeld worden, bent u niet te braaf?
"Ook binnen de club word ik vaak aangeklampt: 'Wij reageren bitter weinig'. Maar dan zeg ik: in die twaalf jaar dat ik op Anderlecht werk, hebben we met onze manier van doen zeven titels behaald en zijn we drie keer tweede geworden. Ik zou óók graag wel eens...-en vooral toen ik jonger was- maar ik heb begrepen dat je op het einde van de rit beter af bent zonder ronkende commentaren in de media. Kijk, als ik iéts mag zeggen over de serene houding van AA Gent nadat de schorsing van Depoitre werd uitgesproken: nú was die goed en wijs, nú wel."

Blijven in geloven

Na de nederlaag in Gent was bij de meeste alle hoop vervlogen, geloofde Van Holsbeeck er nog in?
"Eerlijk? Ik was kapot. Het was een klap. En toch geloofde ik er nog in. Ik wist: als we vijf keer winnen gaan we zéér dicht zijn. Nu moeten we nog vier keer winnen. On n'a plus droit à l'erreur. We mogen geen fouten meer maken."

Tijdens play-offs mee met de spelersbus

Van Holsbeeck gaat tijdens de play-offs altijd mee met de spelersbus, waarom doet hij dat?
"Ik doe dat al zes jaar. Al zes jaar beleef ik de play-offs zoals de spelers en de staf. Ik ga mee op afzondering, ik eet mee met de groep. Ik volg mee de tactische besprekingen, en ik rij mee met de bus naar de match. Elk jaar is mijn madam blij: dan heeft ze omzeggens twee maanden het huis voor zich alleen."

"Het is belangrijk dat de spelers de aanwezigheid van iemand van het bestuur vóelen. Voor mij is dat razend interessant: ik zie welke spelers scherp zijn en welke niet. Want uiteindelijk is het toch een beetje geven en nemen in het voetbal. Kouyaté bijvoorbeeld, wilde vorig seizoen héél graag vertrekken. Ik heb gezegd: 'Oké, maar dan wil dat je in de play-offs tot het uiterste gaat'. Kouyaté is één van de drijvende krachten geweest achter onze titel. Dan vond ik het maar eerlijk dat wij op onze beurt meewerken aan een transfer."

Ook nu zijn er spelers die willen vertrekken: "Er zijn inderdaad jongens die de ambitie hebben om te vertrekken. Ik kijk hoe zij zich gedragen in play-off 1 om daarna in eer en geweten een beslissing te nemen."

Steven Defour

Als Anderlecht de titel niet pakt, is de transfer van Steven Defour dan mislukt?
"Hoegenaamd niet. Ook als we de titel niet pakken blijft Steven deze zomer nog bji Anderlecht. Ik ben zeker dat Steven de speler zal zijn die de komende weken nog het verschil zal maken voor Anderlecht. Net zoals ik verwacht dat we straks nog de beste Dennis Praet zullen zien."

Bekerfinale

Is de verloren bekerfinale lang blijven hangen?
"Euh...Neen, Anderlecht had graag de beker gewonnen, absoluut, maar behalve prestige hou je als club financieel niets over aan bekerwinst. Je weet wat ze zeggen over de beker: 'Om er iets aan over te houden, moet je de finale spelen en verliezen'."

Het is duidelijk dat Van Holsbeeck een liefhebber is van de play-offs: "De strategie om alle concurrenten te tonen tot wat Anderlecht in staat is....Dat zit in mij, I love it."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.