Opinie: Bespaar Proto een Cech-ervaring

MAANDAG, 11 MEI 2015, 17:00 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Versloeg Anderlecht Club Brugge ‘ondanks’ de schorsing van Silvio Proto of ‘dankzij’ de schorsing van Silvio Proto? Feit is dat Davy Roef excellent speelde. Kan Anderlecht deze Roef nog langer op de bank houden? Wat dan met Proto?


In de hel van Galatasaray, eind oktober in de competitie op Kortrijk, voor de beker tegen Zulte Waregem, gisteren tegen Club Brugge. Zes keer kreeg Davy Roef dit seizoen zijn kans, in de vier keer dat er tegen een serieuze tegenstander werd gespeeld (ook in de beker tegen Eisden en RC Mechelen speelde hij), was hij de absolute uitblinker. Telkens ‘man van de match’, de superlatieven vlogen in het rond.

Roef

Al vele jaren staat Roef te boek als een toptalent. Zo won hij in 2013 de prijs voor beste doelman ops het Toernooi van Viareggio. Terwijl zijn generatiegenoten vandaag vaste waarden zijn op het hoogste niveau, mag Roef enkel spelen wanneer Proto geblesseerd of geschorst is.

Minzaam als hij is, hoor je hem nooit klagen, maar gaat hij dat blijven doen? In februari werd Roef 21 jaar. Hoog tijd dus om volop aan spelen toe te komen en dat zou niet meer dan terecht zijn. In de wedstrijden die hij speelde, toonde Roef dat hij klaar is om bij een topclub als Anderlecht tussen de palen te staan.

Naast de glansprestaties van Roef, vallen dit seizoen ook de ergernissen van Proto op. De naast het veld zo sympathieke Henegouwer is niet meer de puntenpakker die hij de voorbije jaren was. Je hoort ons niet beweren dat hij slecht speelt of Anderlecht punten kost, maar Proto komt dit seizoen vaker in de schijnwerpers door zijn irritaties dan door zijn sportieve prestaties. Ook binnen het eigen supporterslegioen hoor je hier en daar wrevel over Proto’s akkefietjes en andere randzaken die zijn aandacht opeisen.

Proto

Hoe dan ook, Besnik Hasi staat komende zomer voor een zwaar dilemma. Ofwel behoudt hij Proto als eerste doelman, maar dan kan je niet anders dan Roef verkopen. Die jongen moet gewoon ergens eerste doelman zijn. Ofwel kies je Roef, maar dan moet je Proto verkopen. Er bereikten ons al signalen dat Hasi zijn twee doelmannen op gelijke voet aan de voorbereiding wil laten starten, maar de twee nog een jaar samen aan boord laten, lijkt ons geen goed idee.

Een jaar geleden zat in Londen ene José Mourinho met hetzelfde probleem. Petr Cech zat in de rol van Proto, Thibault Courtois was de Roef van dienst. Mourinho koos voor de toekomst en voor Courtois. Cech zou een voetbaljaarging lang verkommeren op de bank en verlaat Chelsea komende zomer. Langs de achterdeur.

Heeft Hasi evenveel lef als Mourinho om voor de toekomst te kiezen? Eerlijk? We hopen het. Proto wordt volgende week 32. Dat is exact de leeftijd die Cech de voorbije zomer had. Proto beleefde net als Cech vele schitterende jaren bij de club, net als Cech was hij een steunpilaar bij het behalen van vele triomfen.

Als supporter van Anderlecht én van Silvio Proto willen we hem echter het lot van Cech besparen. Daarom, beste Besnik, beste Herman, geef Proto deze zomer het afscheid dat hij verdient. Laat hem de club uitzwaaien langs de grote deur. Beste Silvio, proef nog even van het buitenland. Je hebt de leeftijd en de klasse om nog enkele jaren je waarde te bewijzen bij een mooie Franse subtopper zoals ook Guillaume Gillet dat nu doet.

Svilar

Als Roef komend seizoen zijn kans niet krijgt, dan is Anderlecht hem kwijt. Dan moet je hopen dat Proto nog twee tot drie sterke jaren kent, want pas dan zal Mile Svilar echt klaar zijn. Hoe talentvol ook, die jongen heeft nog even tijd nodig en het zou zonde zijn hem te verbranden.

Door nu voor Roef te kiezen, kan Svilar zich zonder druk klaarstomen. Over diezelfde twee à drie jaar is Roef klaar voor een toptransfer en kan Anderlecht met Svilar de nieuwe ‘beste keeper ter wereld’ lanceren.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.